DT News - Bulgaria - Проучване на FDI: Децата не ходят на ранни прегледи при зъболекар

Search Dental Tribune

Проучване на FDI: Децата не ходят на ранни прегледи при зъболекар

„Кажи „Ааа“!“ е мотото на тазгодишния Световен на ден на оралното здраве – инициатива на Световната дентална федерация FDI. (Изображение: Monkey Business Images/Shutterstock)
Dental Tribune International

Dental Tribune International

чт. 22 март 2018

запази

Поддържането на добро орално здраве е от решаващо значение за цялостното здраве на човек. Преди да отбележи Световния ден на оралното здраве на 20 март, Световната дентална федерация FDI се обърна към родителите по света с въпроса как те се грижат за оралното здраве на своите деца, като целта бе да се повиши осведомеността в световен мащаб относно превенцията и контрола на оралните заболявания. Отговорите им сочат, че има място за подобрение.

В онлайн анкетата са участвали общо 11 552 възрастни от 10 страни. Според резултатите едва 13% от хората с деца до 18-годишна възраст са водили детето си на зъболекар преди първия му рожден ден, което е препоръчителната възраст за първото посещение на детето при зъболекар. Повечето родители са завели детето си на зъболекар, когато то е било на възраст между 1 и 3 години (24%) или между 4 и 6 години (22%). Изненадващо 20% от родителите съобщили, че никога не са водили детето си на дентален преглед.

„Тревожно е, че повечето деца не ходят на преглед при зъболекар на препоръчителната възраст“, заяви президентът на FDI д-р Kathryn Kell. „Добрите оралнохигиенни навици трябва да бъдат усвоени в ранна възраст. Родителите трябва да посетят зъболекаря, след като първото зъбче на детето поникне, като превантивна мярка, за да се избегне рискът от кариес на ранното детство. Оралните заболявания могат да засегнат всеки аспект от живота и са свързани с много общоздравословни състояния. Тази година Световният ден на оралното здраве имаше за цел да накара хората да се замислят върху връзката между оралното здраве и общото здравословно състояние и да разберат ефекта, който едното оказва върху другото. Знанието как човек да се грижи за здравето на тялото независимо от възрастта, допринася за по-доброто качество на живот.“

Половината от родителите, които са водили детето си на зъболекар, посочили като причина редовен дентален преглед. Въпреки че това е бил най-популярният отговор в Обединеното кралство (82%), Швеция (77%), Аржентина (65%), Франция (63%) и Китай (34%), най-честата причина за визита при зъболекар в Египет, Филипините и Мароко е било наличие на болка или дискомфорт (съответно 56%, 43% и 38%).

Над 43% от родителите заявили, че лично проверяват дали детето им е измило зъбите си преди лягане, за да предотвратят оралните заболявания ключова практика, насърчавана от FDI. Проучването установило, че 40% от родителите наблюдават как детето им мие зъбите си два пъти на ден, а 38% заявили, че ограничават захарните храни и напитки, за да предотвратят оралните заболявания. Само 26% споделят, че лично са почиствали зъбите на детето си от момента на поникване на първото зъбче, а едва 8% споменават, че са насърчавали детето си да носи предпазна зъбна шина, когато спортува.

FDI препоръчва практикуване на добра орална хигиена, избягване на рискови фактори като нездравословно хранене и особено големи количества захар, както и редовни посещения при зъболекар за поддържане на оптимално орално здраве във всички възрасти. Родителите трябва да започнат да почистват зъбите на детето си преди лягане след поникването на първото зъбче, да се уверят, че зъбите на детето са почистени с четка за зъби и малко количество флуоридна паста за зъби два пъти дневно, както и да планират редовни дентални прегледи, след като детето навърши 1 година.

Етикети:
To post a reply please login or register
advertisement
advertisement