DT News - Bulgaria - В София се проведе семинарът за съвременна дентална медицина Dental Macarons

Search Dental Tribune

В София се проведе семинарът за съвременна дентална медицина Dental Macarons

Д-р Ивайло Рибагин и зт. Стефан Петров. (Снимка: Dental Tribune Bulgaria)

пн. 5 декември 2016

запази

На 26 ноември в Capital Fort, София, се проведе еднодневният лекционен семинар Dental Macarons, организиран от Biomimic Aeste Group и фирма mododent. Лекторският колектив в състав д-р Софиен Риахи, д-р Иван Йовчев, д-р Бояна Бянова, д-р Мария Тончева, д-р Велислава Мазнева, д-р Явор Миланов, зт. Стефан Петров и д-р Ивайло Рибагин дискутира различни аспекти на съвременната дентална медицина и зъботехника, ориентирана към пациента, и по-специално минимално инвазивното възстановително и естетично зъболечение. Основен акцент в лекциите бе и значението на добрата комуникация между денталните лекари и зъботехниците, както и ангажирането на пациентите в процеса на планиране на лечението, за да се гарантират отлични и удовлетворяващи резултати.

Dental Tribune Bulgaria имаше възможността да разговаря с основателите на групата B.A.G. д-р Ивайло Рибагин и зт. Стефан Петров, който е и собственик на онлайн магазина mododent, за организацията на Dental Macarons.

Паралелът между френските десерти и денталната медицина е смел и интересен. Как ви хрумна идеята за заглавието на семинара?
Д-р Ивайло Рибагин: Френските макарони са един приятен сладкиш, който освен примамлив вид има и чудесен вкус. Целта ни беше името да кореспондира с философията на събитието. Освен интересна, разпознаваема визия, която да ни отличава, искахме да представим и качествено съдържание, което да е от полза на хората, дошли да ни чуят.

Обща тема във всички лекции е съвременната дентална медицина, ориентирана към пациента. В какво точно се изразява този подход към зъболечението и защо е толкова важен?
Стефан Петров: Това е една философия, която отново се връща на мода, ако мога така да се изразя. Заради възможностите, които модерните технологии и социалните мрежи и особено Facebook предлагат, за един известен период пациентът като че ли остана на заден план и беше изместен от егото на зъболекарите и зъботехниците в желанието им да покажат какво могат. За щастие обаче все по-често сме свидетели как фокусът отново се връща върху пациента и неговото здраве.
Д-р Ивайло Рибагин: Определено в днешно време акцентът пада повече върху детайлите от работата на денталния лекар, а не толкова върху пациента като човек, който се нуждае от медицински грижи. Целта на нашия семинар е да съберем зъболекари и зъботехници, за да споделим нашата философия и да синхронизираме вълните си на мислене. Това е един от начините да сме сигурни, че в бъдеще резултатите от зъболечението не само ще изглеждат добре на снимка, не само ще отговарят на естетичните критерии на зъболекаря или зъботехника, а преди всичко ще имат положително въздействие върху комфорта и качеството на живот на пациента, което, в крайна сметка, лежи в корените на денталната професия.

Лекторският колектив е съставен от млади, напредничави специалисти. Ясно е, че такива хора носят промени със себе си. Какво ви липсва в денталното общество в България?
Стефан Петров: Нивото на денталната медицина в страната по нищо не отстъпва на световното - особено по отношение на технологиите и начина на работа. В зъботехниката обаче нещата стоят по малко по-различен начин. Тук има много зъботехници, които искат да работят качествено, но им липсва достатъчно актуална информация, за да усъвършенстват уменията си. Смея да кажа, че това е една от моите каузи и смятам, че е задача на всеки един от нас да помогне за развитието на зъботехническата професия и на денталната общност в България като цяло.

To post a reply please login or register
advertisement
advertisement