DT News - Bulgaria - Денталната медицина е в топ 10 на най-добрите професии за 2021

Search Dental Tribune

Денталната медицина е в топ 10 на най-добрите професии за 2021

Доклад в САЩ установява, че денталната професия осигурява висока заплата и ниски нива на безработица. (Снимка: wavebreakmedia/Shutterstock)
Jeremy Booth, Dental Tribune International

Jeremy Booth, Dental Tribune International

чт. 4 февруари 2021

запази

Вашингтон, САЩ: Тази година само осем професии са по-добри от денталната медицина според листа на най-желани професии за 2021 г. в САЩ, съставен от U.S. News & World Report. Медийната компания изготвя годишна ранглиста на най-желаните професии и изследвания, свързани с тях, а за тази година денталната професия е на девето място (според 2021 Best Jobs list).

U.S. News съобщава, че денталната професия осигурява не само високи заплати и ниска безработица, но освен това може да се похвали с отлични възможности за работни места. Средната заплата на лекарите по дентална медицина е $155 600 (€127 850), а нивото на безработицата е 0,2%, като се очаква през идното десетилетие да се разкрият нови 3 700 работни места за зъболекари. Денталната медицина е била на второ място в ранглистата за миналата година и на първо място през 2017 г.   

Докладът се базира на информация и проучвания за САЩ и следователно е валиден само за тази държава. Той установява, че зъболекарите работят и след навършване на 60-годишна възраст, имат средни нива на стрес и над средната гъвкавост на работното място.  

Професиите в сферата на здравните грижи се подреждат до 42-ро място от 100-те най-добри професии, а много от тях са и в топ 10. Antonio Barbera, редактор в U.S. News, отбелязва, че ранглистата е съставена във времена, когато медицинските професии са по-ключови от когато и да било. “Световната пандемия подсили нуждата и високото оценяване на здравните работници. И тазгодишната класация потвърди, че това е желана сфера за кариерно развитие за мнозина, предлагаща високи средни заплати и ниска безработица,” коментира Barbera пред медиите. 

Ортодонтите са на 11-то място сред 100-те най-добри професии, като с малко пропускат шанса си да бъдат в топ десет. Трите най-добри професии са здравен асистент, програмист и медицинска сестра.  

Работещите в сферата на здравните грижи са сред едни от най-добре заплатените

Денталните специалисти са в топ три в ранглистата на десетте най-добре заплатени професии. Макар на първо място да е поставена професията на анестезиолозите, тяхната средна заплата е същата ($208 000) като на оралния и лицевочелюстния хирург (трето място), на ортодонта (пето място) и на протезиста (шесто място).  

U.S. News съобщава, че най-ниско платените 25% от оралните и лицевочелюстните хирурзи, ортодонти и протезисти печелят респективно по  $173 470, $139 330 и $127 690. Нивото на безработицата сред оралните и лицевочелюстни хирурзи е 0,3%, което е с малко по-високо от това при ортодонтите и протезистите - 0,2%. 

Според цитирания доклад, средностатистическият орален и лицевочелюстен хирург и протезист работи и след 60 годишна възраст, наслаждава се на ниски нива на стреса и на добър баланс между работа и личен живот. Въпреки това нивата на стреса при двете професии са отчетени над средните, а гъвкавостта на работното място - под средната. U.S. News докладват, че ортодонтите в Америка също работят след 60-годишна възраст, имат под средните нива на стрес и над средната гъвкавост на работното място.  

При създаване на ранглистата, U.S. News определя кои са професиите с най-голям шанс да си намерят ново работно място, като данните са на U.S. Bureau of Labor Statistics. След което професиите са оценяват според редица критерии: потенциален кариерен растеж и процент на растежа през идните десет години, средна заплата, нива на заетост, потенциални новооткрити работни места, нива на стреса и баланс между работа и личен живот.  

 

To post a reply please login or register
advertisement
advertisement