DT News - Bulgaria - Изследователи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис разработват технология за драстично намаляване на периимплантита

Search Dental Tribune

Изследователи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис разработват технология за драстично намаляване на периимплантита

Нова UV технология довежда остеоинтеграцията и дезинфекцията на имплантите до съвсем нови висоти, като може да направи периимплантита част от миналото. (Изображение: Hryshchyshen Serhii/Shutterstock))

вт. 9 януари 2024

запази

ЛОС АНДЖЕЛИС, САЩ: С регистрирани случаи от 19%, битката с периимплантита кара клиницисти и изследователи да продължават да търсят начини да гарантират, че имплантологичните процедури могат да бъдат по-ефективни и по-малко уязвими към следоперативни усложнения. В този стремеж изследователи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA) обявиха нова технология, която значително намалява риска от следоперативен периимплантит чрез засилена остеоинтеграция и отстраняване на органичните материали от повърхността на импланта за по-малко от минута.

В изследването е използван нов подход за подобряване на съвместимостта на титановите импланти с човешкия организъм. С течение на времето повърхностните свойства и биологичната активност на титаниевите импланти се влошават поради натрупването на органични молекули по повърхността им, което възпрепятства остеоинтеграцията след тяхното поставяне. Обикновено се използва метод, наречен UV фотофункционализация, за да се почисти повърхността на титана и да се подобри способността му да се свързва с костта. Този метод обаче е бавен и не твърде практичен в клинични условия, тъй като отнема между 12 минути и 48 часа. Новата технология, изпитана в настоящото изследване, използва специален вид ултравиолетова светлина, наречена вакуумна ултравиолетова светлина (VUV), с дължина на вълната 172 nm, която е много ефективна при разграждането на нежеланите органични молекули върху титановата повърхност.

Изследователите са използвали за симулация на тези молекули метиленово синьо и са установили, че VUV светлината може да премахне 57% от оцветителя в рамките на 1 минута. Този скоростен метод за почистване с VUV светлина има няколко потенциални предимства в допълнение към бързината. Обработените с VUV светлина импланти показват почти 100% остеоинтеграция, която увеличава закрепването двукратно и сваля с цели 60% показателите за бактериална чувствителност. Всички тестове са сравнени с нетретирани контролни импланти.

Д-р Takahiro Ogawa, ръководител на изследователския екип и професор във Факултета по дентална медицина на Калифорнийския университет, коментира в прессъобщение: „Навлязохме в нова ера на денталната имплантология. Тази UV технология не само повишава ефективността на зъбните импланти, но и подобрява качеството на живот на пациентите. Възможностите са неограничени и аз съм невероятно развълнуван от потенциалното въздействие върху оралното и общото здраве. Нашата цел е да изкореним периимплантита“.

VUV работи добре върху различни видове титан и е ефективен при третирането на титан в кварцови ампули, което показва възможността за третиране на импланти в техните опаковки с цел запазване на стерилността. Тази технология може да се използва и за други материали и тъй като времето и ефективността са от решаващо значение в медицинските среди, VUV изглежда по-подходяща от съществуващите методи. Според прессъобщението тази технология би могла да доведе и до създаването на протези, за чиято поддръжка са необходими по-малко импланти, както и до намаляване на необходимостта от коронки на импланти с намален размер.

Първоначалната история на десетилетните изследвания на тази методика, извършени от д-р Ogawa, е описана подробно в статия, издадена в Journal of Functional Biomaterials. В най-новите изследвания за VUV от 2023 г. д-р Ogawa допълнително пояснява, че новото 1-минутно третиране с ултравиолетови лъчи е в състояние да накара гингивалните клетки да образуват мекотъканно запечатване около имплантите. Тази нова разработка намалява възможността за бактериално замърсяване на импланта и свързания с него периимплантит.

Новата технология с VUV светлина предлага по-бърз и по-ефективен начин за подготовка на титанови импланти преди операция, като потенциално подобрява успеваемостта на имплантите чрез осигуряване на по-добра остеоинтеграция и мекотъканно запечатване. Това може да бъде значителен напредък в медицинските процедури, включващи импланти, като ги направи по-безопасни и надеждни.

Проучването, озаглавено Photofunctionalization to induce human oral fibroblast transmigration on zirconia, е публикувано онлайн на 29 октомври 2023 г. в Cells.

Етикети:
To post a reply please login or register
advertisement
advertisement