DT News - Bulgaria - 3D принтираните зъби за протези са подходящи за дългосрочна клинична употреба

Search Dental Tribune

3D принтираните зъби за протези са подходящи за дългосрочна клинична употреба

Скорошно изследване е доказало, че дигитално изработените посредством 3D принтиране протези се представят също така добре във времето, както фрезованите протези (Снимка: ivanvislov/Shutterstock)

Дамам, Саудитска Арабия: Методите за изработка и използваните материали при изготвяне на протези са от значение за дългосрочната успеваемост, якост и устойчивост на оклузално изтриване. 3D принтирането доведе до сериозен напредък при направата на цели протези, но няма достатъчно натрупани знания относно механичната издръжливост във времето на 3D принтираните зъби. Поради тази причина учени от университета Imam Abdulrahman Bin Faisal в Дамам са оценили и сравнили устойчивостта на счупване и изтриване на няколко марки 3D принтирани зъби за протези с фабрично изготвените зъби от гарнитури. Екипът е стигнал до заключението, че предоминантна част от 3D принтираните зъби са издържали тестовете и са имали поведение, аналогично на фабричните зъби от зъбни гарнитури.

3D принтирането предлага нови възможности за изработване на протези, които са по-изгодни финансово и се похабяват по-малко материали в сравнение с традиционните методи за субтрактивно фрезоване, а новите технологии за 3D сканиране позволяват на учените да преодолеят предишните ограничения при сравняване на зъбното изтриване при различни видове материали. В настоящото изследване учените са оценили 60 3D принтирани зъба, изработени от смоли от Asiga, Formlabs и NextDent.

3D принтираните зъби са създадени след сканиране и принтиране от съответните смоли съобразно препоръките на всеки производител. Преди тестването всеки принтиран зъб бе сканиран с цел да се направят основни замервания. Всеки 3D принтиран зъб бе подложен на 5000 термични цикъла, симулиращи температурните промени в оралната кухина, а тези от тях, които бяха избрани за тестване за износоустойчивостта, бяха подложени на 170 000 цикъла на натоварване в дъвкателен симулатор, което съответства на дъвкателната активност за една година.  

За оценка на устойчивостта на счупване екипът от учени е използвал тестови апарат със стоманен кръгъл индентор в контакт с всеки от четирите туберкула на 3D принтираните зъба, като между тях е поставена 1.5 мм дебела гумена лента за по-добро разпределение на силите, след което е приложен натиск, докато не възникне счупване.   

Износоустойчивостта е измерена посредством загубения обем от материала. Зъбите, направени от смола NextDent, са демонстрирали най-значително изтриване в сравнение с другите 3D принтирани зъби и фабрично изработените зъбни гарнитури, докато Formlabs зъбите са показали най-малко изтриване. Фабричните зъби имат незначително по-високо натоварване до счупване в сравнение с принтираните зъби от смоли на Asiga и Formlabs, докато NextDent зъбите са проявили много по-нисък толеранс към натоварване в сравнение с всички останали зъби. 

Учените са отдали якостта на фабричните зъби на метода на изработването им, както и на гланцовото покритие, имитиращо емайл, което допълнително увеличава износоустойчивостта. Освен това те отбелязват, че Formlabs зъбите са се представили така добре на тестовете благодарение на технология за цифрова светлинна обработка, използвана при принтирането с тази смола.

Смолите на Formlabs и Asiga са оценени от учените като подходящи за клинична употреба, понеже постигнатите тестови резултати са сравними в тези на фабричните зъби. Те коментират, че NextDent смолите имат нужда от допълнителен анализ и че евентуално подсилване с наночастици може да доведе до увеличаване на устойчивостта и якостта на принтираните зъби по същия начин, както смолите за изработване на тялото на протезите биват подсилени с циркониеви или силициеви наночастици.

Изследването, озаглавено Strength and wear behavior of three-dimensional printed and prefabricated denture teeth: An in vitro comparative analysis, е публикувано за първи път на 20 януари 2023 г. онлайн в European Journal of Dentistry, преди да бъде включено в брой на списанието.

 

Етикети:
To post a reply please login or register
advertisement
advertisement