DT News - Bulgaria - Майчинството помрачено от проблеми със зъбите

Search Dental Tribune

Майчинството помрачено от проблеми със зъбите

Според проучването загубата на зъби и много други дентални проблеми могат да сполетят многодетните майки. (DTI/Снимка Takayuki Kono/Shutterstock)
DT Asia Pacific

DT Asia Pacific

пт. 15 ноември 2013

запази

Според ново японско проучване жените, които са раждали няколко пъти, са по-податливи към дентални заболявания и загуба на зъби. В национално проучване, проведено от Токийския медицински и дентален университет и Националния онкологичен център, се предполага, че колкото повече деца има жената, толкова вероятността да има проблеми със зъбите е по-голяма.

В проучването са сравнявани жени и мъже, като при последните не е установено съотношение между това, колко деца имат, и броя на наличните им зъби. Учените предположили, че може да има определени патологични и социално-поведенчески фактори, които да доведат до загубата на зъби при многодетните майки. С цел да бъде посрещнат този проблем, са необходими по-големи усилия за информиране и поддържане на оралното здраве по време на бременността, препоръчват учените.

Проучването, подкрепено от Министерството на здравето, труда и благосъстоянието, е проведено между 2005 и 2006 година и включва повече от 1500 мъже и жени. Жените с две деца са представлявали най-голямата група. Всяка четвърта жена в проучването имала три деца, а една от всеки трийсет – четири.

Според учените това е първото по рода си проучване в Япония.

To post a reply please login or register
advertisement
advertisement