DT News - Bulgaria - Носенето на протези по време на сън може да удвои риска от пневмония

Search Dental Tribune

Носенето на протези по време на сън може да удвои риска от пневмония

Според резултати от ново проучване възрастните пациенти трябва да бъдат съветвани да свалят протезите си преди сън. (Снимка: hacksss/Shutterstock)
Dental Tribune International

Dental Tribune International

чт. 29 януари 2015

запази

Лошото орално здраве и неадекватната хигиена са сред водещите рискови фактори за заболяване от пневмония при възрастните хора. Наскоро японски учени откриха, че хората, които не свалят протезите си по време на сън, са с повишен риск от развитие на пневмония. Ето защо авторите на проучването препоръчват да не се подкрепя носенето на протези по време на сън при възрастните пациенти.

Учените ежегодно изследвали за период от три години 228 мъже и 296 жени на възраст над 85 години по отношение на техния орален статус и оралнохигиенни навици. Вследствие на пневмония имало общо 20 смъртни случая и 28 хоспитализации в тежко състояние. Според изследването пациентите, които носят протезите си по време на сън, били с 2, 3 пъти по-голям риск от пневмония в сравнение с онези, които сваляли конструкциите си през нощта.

В допълнение учените открили плака по протезите и езика, пародонтално възпаление и наличие на Candida albicans при участниците, които носели протези по време на сън, което не било наблюдавано в контролната група.

В заключение учените споделят: „Проучването предоставя емпирично доказателство за това, че носенето на протези по време на сън не само се свързва с утежняване във връзка с наличието на възпаление и увеличено бактериално присъствие, но също така и с развитието на пневмония, което предполага потенциално бъдещо приложение на обществени оралнохигиенни програми за превенция от пневмония“.

Проучването, озаглавено „Носенето на протези по време на сън удвоява риска от пневмония при хората в напреднала възраст“, бе публикувано в предпечатното онлайн издание на Journal of Dental Research на 7 октомври 2014 г. То е проведено от учени от денталния факултет на Nihon University и медицинския факултет на Keio University’s School of Medicine в Токио, Япония.
 

To post a reply please login or register
advertisement
advertisement