DT News - Bulgaria - Пациенти с фациална парализа се възползват от нова терапия

Search Dental Tribune

Пациенти с фациална парализа се възползват от нова терапия

Пациентите и лекарите могат да наблюдават електрическата активност на мускулите на лицето на екрана. (Снимката е любезно предоставена от Университетската болница в Йена)

пн. 29 април 2013

запази

Повече от 70 000 пациенти само в Германия са засегнати от фациална парализа вследствие на травма или операция. Нов интердисциплинарен терапевтичен подход, който съчетава физиотерапия, физиология и поведенческа медицина, може да облекчи симптомите, които нарушават значително качеството на живот на пациентите.

Лечението включва запис на електрическата активност на лицевите мускулите, като се използват електроди, поставени в близост до окото на пациента или в устните ъгли. Дейността се визуализира графично на екран и може да се наблюдава както от пациента, така и от лекаря. В допълнение изражението на лицето се записва от камера, за да помогне на пациентите да научат движенията.

Лечението е разработено в центъра за изучаване на лицевия нерв в УНГ клиниката на Университетската болница в Йена, която си сътрудничи с различни лечебни заведения за подобряване на диагностиката и лечението на заболяванията на лицевия нерв. Според д-р Орландо Гинтинас Лихиус, директор на клиниката, сътрудничеството, което стартира през 2012 г., е уникално за Европа.

Вече от година в центъра се предлага ново лечение. Чрез различни упражнения и запис на електрическата активност на мускулите на лицето и на съответната невронна обратна връзка пациентите се научават как да контролират лицевите си мускули по нов и по-добър начин. Те се обучават три до четири часа на ден в продължение на повече от две седмици в клиниката със специален екип от УНГ лекари, невролози и физиолози.

„Първите пациенти, лекувани с тази иновативна терапия, бяха много доволни от резултатите. Те останаха изумени, че може да се постигне значително подобрение в дейността на лицевата мускулатура и да се коригира асиметрията дори години след появата на парализата“, сподели Ева Милтнер, физиотерапевтът, ръководил обучението.

Заболяванията на лицевия нерв могат да възникнат вследствие на злополуки, вируси или тумори. Въпреки това те могат да бъдат нежелан страничен ефект при операции на главата и са свързани с обезобразяване и ограничаване на функцията на лицевите мускули. Често симетрията на лицето е засегната и повечето пациенти имат затруднения да говорят и да се хранят или дори да затворят напълно устата си. Освен това те не могат да изразят емоциите от засегнатата страна.

 

To post a reply please login or register
advertisement
advertisement