DT News - Bulgaria - СБЗ настоява за фонд за дентална профилактика

Search Dental Tribune

СБЗ настоява за фонд за дентална профилактика

чт. 1 март 2012

запази

 Да бъде създаден фонд за профилактика на стоматологичните заболявания, настояват от Сдружението на българските зъболекари. Това стана ясно на пресконференция, дадена от сдружението на 13 февруари в БТА. „Не е правен скрининг, настояваме да бъде направен план за лечението на хората у нас, както и да бъде създаден фонд за профилактика“, заяви председателят на сдружението д-р Венцислав Стоев.

 Според него в момента Министерството на здравеопазването не отговаря на наименованието си и по-скоро трябва да бъде наречено Министерство на лечението. Зъболекарите призовават да се отделят повече средства за профилактика, което ще направи лечението по-евтино и ефективно.
„В конституцията остана положението, че държавата отговаря за профилактиката и средствата трябва да са според нуждите. Държим тези суми да се отделят от Министерството на финансите, за да се започне отнякъде. Трябва да започне пълен скрининг на децата до 18 г.“, заяви д-р Стоев.
Според СБЗ има страни като Дания, в които още от 1972 г. действа Закон за оралното здраве и където децата до 18 години нямат изваден почти нито един зъб. Председателят на Сдружението на българските зъболекари предупреди, че в момента здравната каса финансира ваденето на зъби, и то постоянни, което е особено плашещо за децата. От сдружението твърдят, че ако парите от НЗОК бяха влагани в профилактика на здравето, особено детското, сега ситуацията щеше да бъде съвсем друга.
Зам.-председателят на сдружението д-р Георги Цалов предложи на първо време да се предвидят средства за почистване на детските зъби 2–3 пъти годишно.
По думите на д-р Стоев у нас при население от 7.34 млн. души има 8240 зъболекари. Това означава, че на един зъболекар се падат по 893 души, уточни той. В същото време в Европа средната норма е 1200–1500 души на един зъболекар. Според Стоев има сериозни контрасти в разделението.
Зъболекарите в София, Пловдив и Варна съставляват повече от половината (52%) от общия им брой за страната. А има региони, в които липсват зъболекари заради неприветливите условия за тях там. 19% от населението на страната са хора над 65 г., много от тях имат проблеми с протезирането, а то не се включва в здравното осигуряване, предупредиха стоматолозите. Децата са 16 на сто от населението и пледираме да се обърне специално внимание именно на тях в момента, призова д-р Стоев.
Той допълни, че пациентът има право да бъде запознат с цената на неговото лечение. Касата финансира един преглед при зъболекар за 8 лв., а той реално не струва по-малко от 20 лв., обясниха зъболекарите. Затова според тях е напълно естествено в зъболекарските кабинети да се доплаща до реалната цена. Не искаме да се противопоставят отделни съсловия и лекари едни на други, това не е здравословно за пациентите, заявиха от сдружението.

To post a reply please login or register
advertisement
advertisement