Повдигнато е обвинение срещу зъболекар, притискал негов служител да се ваксинира срещу COVID-19

Search Dental Tribune

Повдигнато е обвинение срещу зъболекар, притискал негов служител да се ваксинира срещу COVID-19

E-Newsletter

The latest news in dentistry free of charge.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Немски зъболекар бива силно критикуван в социалните мрежи заради натиска, който е упражнил, опитвайки се да принуди целия си екип да се ваксинира срещу COVID-19. Въпреки това според политически лидери и членове на етични комисии задължителното ваксиниране на здравни работници може и да стане факт в близко бъдеще. (Снимка: Halfpoint/Shutterstock )
Franziska Beier, Dental Tribune International

By Franziska Beier, Dental Tribune International

пн. 1 февруари 2021

save

Пфафенхофен на Илм, Германия: Стартира дългоочакваното ваксиниране срещу COVID-19 на здравни работници по целия свят. В много страни денталните работници са включени в първите групи, имащи право да бъдат ваксинирани. Наскоро баварски зъболекар записал часове за ваксинация на целия си екип. Освен това той е заплашил с негативни последици всеки, който откаже да се ваксинира. Тъй като към момента законодателството в Германия до допуска подобен тип принуждаване, лекарят по дентална медицина е бил докладван на властите.

Много дентални съсловия по света се борят денталните работници да бъдат включени в първата фаза на ваксинация срещу COVID-19, така че те да бъдат защитени по време на работа. Donaukurier, местен баварски ежедневник, съобщи за зъболекар, който е планирал ваксинацията на целия си екип за тяхна собствена защита, както и на пациентите. Той обаче е заплашил, че всеки който откаже да бъде имунизиран, ще бъде уволнен без да му бъде заплатено. Това му изказване предизвика силна критика и към момента го грози риск от законови последици.    

Макар зъболекарят да е признал през вестника, че формулировката на изказването му е била неподходяща, той продължава да бъде убеден, че подходът му е оправдан. “Ако някой от моите пациенти се зарази със SARS-CoV-2, аз нося отговорност за това,” споделя той пред Donaukurier. “Аз съм ревностен привърженик на ваксинацията. Основната й цел е всички работещи да бъдат защитени,” добавя той. Той е очаквал неговият екип да приеме радушно уговорката за ваксинация и допълва, че е готов да стигне до съд.  

Ще бъде ли задължителна ваксинацията на здравни работници? 

Д-р Markus Söder, министър президент на Бавария, се е изказал в подкрепа на повдигане на дебат по въпроса за частична задължителна ваксинация на населението, така че да се увеличи броя на имунизираните. Задължителната ваксинация би била насочена към здравните работници в старчески домове и центрове за социални грижи. “Ако броят на желаещите да бъдат ваксинирани е много нисък, този въпрос трябва да обсъден,” заявява той пред Nordbayern. “Германският съвет по етика трябва да разгледа този казус,” допълва той. При все това, Söder подчертава, че задължителна ваксинация за цялото население няма да има.  

Според теолога и философ проф. Nikolaus Knoepffler, който е член на Баварския съвет по етика, лекарите и сестрите, които отказват да бъдат ваксинирани, нарушават моралните си задължения. “По мое мнение, ако някой работи в сферата на здравните грижи, той или тя нарушава моралните си задължения по ред причини,” заявява той пред Donaukurier. “Тези, които отказват да бъдат ваксинирани, не изпълняват функцията си на модел за подражание, което в случая означава да окуражат останалите да се ваксинират и по този начин излагат околните на риск,” обяснява той.   

За работещите в сферата на здравеопазването, изискване за ваксинация, идващо от страна на работодателя, би било допустимо, дори да няма въведена задължителна ваксинация, разяснява пред Donaukurier адвокатът по трудово право Peter Betz от Пфафенхофен. “Въвеждането на задължително ваксиниране при определени трудови групи не е нещо нечувано. Трябва да имаме предвид, че вече съществуват изисквания за задължително ваксиниране срещу други заболявания. Пример за това е наскоро въведеното изискване за задължително ваксиниране срещу морбили на определени групи хора и работещите в някои индустрии,” уточнява той.   

Така или иначе, към момента работодателите нямат право да налагат на работниците си задължително да се ваксинират срещу SARS-CoV-2, тъй като това би било в разрез с общите права на човека за физическа неприкосновеност, поддържани от Немската конституция. Ако работодателят заплаши с негативни трудови последици, без да има легално основание, то това се счита за криминално престъпление чрез принуда, заявява Betz.

Легални и лични последици

Повдигнати са обвинения срещу баварският зъболекар. Прокуратурата към момента  провежда разследване, дали са налични достатъчно доказателства за завеждане на дело срещу него.   

Според Donaukurier “лекарят по дентална медицина и неговият екип са изправени пред вълна от враждебност и агресия, особено в социалните мрежи”. Именно поради тази причина вестникът не съобщава името на зъболекаря в своята статия.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement