Слабият гликемичен контрол води до загуба на зъби при хора на средна възраст

Search Dental Tribune

Слабият гликемичен контрол води до загуба на зъби при хора на средна възраст

E-Newsletter

The latest news in dentistry free of charge.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
В скорошно японско проучване е открита връзка между лошия гликемичен контрол и загубата на зъби. (Изображение: girl-think-position/Shutterstock)
Dental Tribune International

By Dental Tribune International

вт. 21 декември 2021

save

ŌTSU, Япония: В мащабно по рода си проучване изследователи от Япония са анализирали гликемичния контрол и естественото задържане на зъбите, за да проучат връзката между двете. Те откриха доказателства, че хората с по-високи нива на хемоглобин A1 c (HbA1c) и повишени нива на плазмена глюкоза на гладно (FPG) и с индекси на слаб гликемичен контрол страдат от по-лесна загуба на зъби.

Говорейки пред Dental Tribune International, д-р Кацутаро Морино, един от изследователите в проучването и асистент в Катедрата по диабетология, ендокринология, нефрология и неврология в Университета по медицински науки „Шига“, каза: „Вече има много доклади за връзката между диабета и пародонтозата и риска от загуба на зъби. Смятаме, че би било важно да анализираме данните, получени от реалния свят, в относително мащабно проучване, за да се изясни влиянието на нивата на глюкоза на гладно и HbA1c върху загубата на зъби сред множество възрастови групи“.

За своето проучване изследователите използват медицинските досиета и информацията от застрахователните искове за дентални услуги на 233 567 пациенти между 2015 и 2016 г. Те разделят пациентите на възраст между 20 и 70 години на пет десетгодишни възрастови групи и след това ги разпределят в пет групи въз основа на техните нива на HbA1c и три групи според техните нива на FPG. След това изследователите сравняват броя на естествените зъби между групите.

Те открили, че в сравнение с пациенти с нормални нива на FPG хората между 40 и 69 години с нарушени нива на глюкоза на гладно вече са изложени на риск от загуба на зъби. По отношение на резултатите д-р Морино и неговият колега от отделението проф. Хироши Маегава подчертаха, че рисковите пациенти, които пушат, оказват негативно влияние върху вероятността от задържане на зъбите си. Освен това те съветват тези, които са диагностицирани с диабет или преддиабет, да подобрят гликемичния си контрол и да се подлагат на редовни зъболекарски прегледи, както и да полагат превантивни грижи за хигиената на устната кухина, за да се предпазят от загуба на зъби. В друго проучване, използващо същите данни, групата с висок HbA1c, която съответства на HbA1c ≥ 7%, показва по-ниска степен на задържане на зъби, особено молари.

Коментирайки как зъболекарите могат най-добре да приложат констатациите в своята клинична практика, д-р Морино отбеляза: „Тъй като това е напречно проучване, трябва да се внимава при тълкуването на причинно-следствената връзка. Въпреки това вярвам, че значението на спирането на тютюнопушенето е потвърдено, тъй като подобряването на качеството на живот и грижата за устната кухина с осъзнаване на важността на контрола на кръвната захар са необходими от ранна възраст, за да се предотврати загубата на зъби. Убеден съм, че колаборацията между денталната медицина и вътрешните болести ще доведе до превенция на множество заболявания и подобряване на качеството на живот на хората“.

Проучването, озаглавено Glycemic control and number of natural teeth: analysis of cross-sectional Japanese employment-based dental insurance claims and medical check-up data, беше публикувано на 28 август 2021 г. в Diabetology International.

Гликемичен контрол и брой на естествените зъби: кръстосан анализ на застрахователните искове за дентални услуги сред японски работници и информация от медицински прегледи

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement