DT News - Bulgaria - Align Technology публикува рекордни цифри въпреки епидемията от коронавирус

Search Dental Tribune

Align Technology публикува рекордни цифри въпреки епидемията от коронавирус

Коронавирусът може да доведе до спад в продажбите на шини Invisalign в Китай с 25 000 от януари до март, но от Align все пак очакват ръст между 13 и 16% в продажбите на продукта по целия свят през първото тримесечие. (Снимка: 1989studio/Shutterstock)
Jeremy Booth, DTI

Jeremy Booth, DTI

пн. 17 февруари 2020

запази

САН ХОСЕ, Калифорния, САЩ: Align Technology публикува най-високите си до този момент печалби за 12 месеца. Световните продажби на компанията възлизат на 2.4 милиарда щатски долара за изминалата година, а увеличението на броя случаи при тийнейджъри подпомогна печалбите от прозрачни шини да стигнат за първи път до 2 милиарда щатски долара. Но 2020 година започна с известна несигурност за компанията, която признава, че епидемията от коронавирус в Китай може да намали броя на продадените шини Invisalign с 25 000 през първото тримесечие.

Миналата година беше година на нови рекорди за разположената в Калифорния компания за медицински изделия, която произвежда системата за прозрачни шини Invisalign. Отбелязан бе ръст на печалбите за изминалите 12 месеца с 22.4% в сравнение с предишната година, с което постигат рекордните 2.4 милиарда щатски долара. При 2 милиарда щатски долара печалбите от прозрачни шини съставляват около 83% от общите приходи. Продажбите на Invisalign нараснаха с 24.2% до рекордните 1.5 милиона – компанията никога преди това не е продавала толкова много шини Invisalign за период от 12 месеца, а приходите от скенера iTero на компанията и свързаните с него услуги се увеличиха с 38.5% до нов рекорд от 381 милиона щатски долара. 

През четвъртото тримесечие приходите от 649.8 милиона щатски долара са с 21.7% по-високи в сравнение със същия период през 2018 г. (годишно сравнение), а оперативните приходи нараснаха с 25.5% до 151.2 милиона щатски долара. Компанията споделя, че е имала оперативен приход от 23.3% за последното тримесечие, а нетният приход възлиза на 121.3 милиона щатски долара, или 1.53 щатски долара нетна печалба на акция. 

През последното тримесечие Align продава 413 700 шини Invisalign, което е 23.9% увеличение в сравнение с миналата година. При 543.6 милиона щатски долара приходите от прозрачни шини за тримесечието са с 22.0% повече от миналата година, а приходите от скенери и услуги през четвъртото тримесечие са с 20.2% повече от миналата година и достигат 106.2 милиона щатски долара. 

Invisalign: Един нов етап и ръст на случаите при тийнейджъри

В конферентен разговор от 29 януари главният изпълнителен директор Joe Hogan посочва, че големият обем от Invisalign е зад цифрите от рекордните продажби на компанията. „Последното тримесечие беше силен завършек на една страхотна година, с рекордни приходи и продажби. Продажбите на Invisalign (четвърто тримесечие) са с 23.9% повече от миналата година, а (тримесечието) беляза началото на друг етап с нашия 8-милионен пациент, който започна лечение с Invisalign през декември. Този темп на растеж е наистина удивителен за мен, като се има предвид, че нашият 7-милионен пациент бе точно миналия март.“

Align бе свидетел на значително увеличение на броя случаи при тийнейджъри през 2019 г. и те съставляват по-големия процент на общия брой прозрачни шини в сравнение с тези през 2018 г. От целия свят 447 000 тийнейджъри са лекувани през 2019 г. Това е увеличение с 34.1% в сравнение с миналата година и съставлява 29.3% от общия брой прозрачни шини на компанията. През 2018 г. 333 000 тийнейджъри са лекувани с Invisalign, а това представлява 27% от общия обем. 

През четвъртото тримесечие около 116 000 тийнейджъри започват лечение с Invisalign, което Hogan отбелязва, че е с 33.1% повече от миналата година и отразява бързото възприемане във всички големи региони. 

Регионални акценти

   Обемът Invisalign е увеличен от силното нарастване в региона на Северна Америка, Европа, Близкия изток и региона на Африка (EMEA), както и региона на Латинска Америка. Системата Invisalign Go е свидетел на бърз растеж във всички региони, което отразява едно непрекъснато развитие в комуникацията с общопрактикуващите дентални лекари, казва Hogan. 

   Продажбите от последното тримесечие на Invisalign в региона на Америка са с 19.3% повече от миналата година. Hogan споделя, че това увеличение отразява ръст във възприемане на лечението с Invisalign от ортодонта и общопрактикуващия дентален лекар в региона – увеличение с 20.5% и съответно 17.3%. Броят на Invisalign в Латинска Америка е със 79% повече от миналата година през четвъртото тримесечие, водено от силното търсене в Бразилия. 

   Обемът работа за цялата година в региона на Европа, Близкия изток и Африка нарасна с 34.2%, воден от Испания, Италия, Франция и онова, което компанията нарича „ключовите маркери за разрастване“ на Турция, Русия и страните в Близкия изток и Африка. 

   В Азиатско-Тихоокеанския регион (APAC) продажбите за четвъртото тримесечие са с 28% повече от миналата година поради търсенето на пазарите в Япония, Австралия, Нова Зеландия и южноазиатските страни. Цитира се, че неуреденият търговски спор между САЩ и Китай е подействал като „насрещен вятър“ за компанията в Азиатско-Тихоокеанския регион, тъй като създава икономическа несигурност и засяга потреблението на луксозни стоки. Въпреки това обемът на продажбите за цялата година в Азиатско-Тихоокеанския регион бележи увеличение от 33.7%. 

„Това, което е наистина вълнуващо, е да видиш, че в пределите на Америка, 93.3% от случаите (с Invisalign), изпратени от ортодонтите в Северна Америка, вече се изпращат дигитално“, казва Joe Hogan, главен изпълнителен директор на Align Technology. 

   Hogan споделя, че през четвъртото тримесечие Align са обучили на работа с Invisalign над 5500 нови зъболекари – 3400 от тях са международни зъболекари, от които 55% се намират в региона на Европа, Близкия изток и Африка и 45% – в Азиатско-Тихоокеанския регион. 

   През четвъртото тримесечие 79.5% от всички случаи с Invisalign са изпратени с помощта на дигитален скенер в региона на Америка в сравнение с 73.5% през четвъртото тримесечие на 2018 година. „Това, което е наистина вълнуващо, е да видиш, че в пределите на Америка 93.3% от случаите, изпратени от ортодонтите в Северна Америка, вече се изпращат дигитално“ – казва Joe Hogan. Той добавя още, че е доволен от развитието на бизнеса с iTero и е уверен, че това ще подпомогне общия ръст и ще увеличи приемането на дигиталната платформа за лечение с Invisalign. 

   Общо 20.5 милиона сканирания за ортодонтско и 4.7 милиона сканирания за ресторативно лечение са направени с iTero, казва Hogan. 

Коронавирусът засяга перспективите за първото тримесечие на 2020 г.

   Първото тримесечие на 2020 г. вече стартира, а от Align споделят в бизнес перспективите си за тази година, че очакват да продадат между 20 000 и 25 000 броя Invisalign по-малко в Китай през първото тримесечие поради епидемията от коронавирус в Ухан. Компанията очаква спад в приходите от Invisalign, както и скенерите и услугите между 30 и 35 милиона щатски долара и допълнителни разходи, свързани с временното прекратяване на производствения процес в заводите им в Китай. Очаква се тези разходи да бъдат около 3 до 4 милиона щатски долара. 

   Компанията даде насоки, че очаква нетните приходи за първото тримесечие на 2020 г. да бъдат между 615 и 630 милиона щатски долара – това би представлявало увеличение с около 12 и 15% в сравнение с миналата година. Очаква се продажбите на Invisalign да бъдат в размер около 396 000 до 406 000, което би представлявало увеличение с около 13  и 16% в сравнение с първото тримесечие на 2019 г. Тези насоки вземат предвид споменатите по-горе загуби, които се очакват в продажбите и приходите, заедно със свързаните разходи. 

Китай е един от най-големите пазари на Align и понастоящем съставлява около 8% от общите приходи на компанията.

   Hogan споделя, че е наясно с влиянието на вируса върху представянето на компанията през първото тримесечие, но въпреки това е сигурен в непрекъснатата рентабилност и ръст на бизнеса на компанията в Китай и по-голямата част от Азиатско-Тихоокеанския регион в бъдеще. Той коментира, че Align ще бъде в състояние да се справи с потенциално отсрочените лечения с Invisalign, което в резултат ще доведе до масов пик в търсенето в Китай на по-късен етап, но и че не очаква всички отложени лечения да се върнат обратно наведнъж. Всеки спад в броя на леченията през първото тримесечие ще доведе до потенциално търсене на по-късен етап, споделя той. 

   Когато го питат относно възможностите за обучение в центровете на Align в Шанхай и в Чънду в югозападната провинция Съчуан, той казва, че е трудно да се размишлява върху това: „Моето очакване е, че след празниците (Нова година) ще трябва да наблюдаваме и да видим точно какво ще се случи в различните провинции на Китай и точно какво означава това“.

   Китай е една от страните с най-голям пазар на Align и понастоящем съставлява около 8% от общите приходи на компанията. 

   В конферентния разговор Hogan споделя, че той и колегите му „са много притеснени относно безопасността и здравето на своите служители, клиенти, лекари и техните пациенти в Китай. Тяхното благополучие е наш основен приоритет и правим всичко по силите си, за да гарантираме, че те са в добри ръце. Работим с нашия местен екип, за да даряваме медицински консумативи, и осигуряваме финансови средства, които да помогнат в борбата с епидемията.“

   Компанията обяви на 2 февруари, че ще дари 1 милион (RMB) китайски юана (144 000 щатски долара) на фондация „Червен кръст“ в Китай в подкрепа на превенцията и усилията им за овладяване на епидемията.

 

To post a reply please login or register
advertisement
advertisement