Dental Tribune Bulgaria

Изследване установява връзка между преработените въглехидрати и зъбния кариес

By Dental Tribune International
August 23, 2018

Като се има предвид изобилието от различни препоръки и съвети за начина на хранене и диетите, достъпни в наши дни, за човек може да бъде трудна задача да разбере какво в крайна сметка трябва и не трябва да яде. По тази причина може би е приятна изненада, че скорошен преглед на литературата, поръчан от Световната здравна организация, показва, че диета, богата на естествени въглехидрати, оказва по-малко отрицателно въздействие върху оралното здраве в сравнение с диета с високо съдържание на преработени въглехидрати.

Учени от Нюкасълския университет направили преглед на 33 научни публикации, посветени на връзката между въглехидратите (в частност нишестето) и оралното здраве – изследвания на храни, съдържащи бързосмилаемо нишесте (например бял хляб, сладкиши и брецели) или бавносмилаемо нишесте (например бобови и пълнозърнести храни), и връзката им със зъбния кариес, рака на устната кухина и пародонтита.

Изследователите установили, че няма доказателства, които да предполагат връзка между количеството на консумирано нишесте и зъбния кариес. Бързосмилаемите въглехидрати обаче били асоциирани с повишен риск от кариес, тъй като амилазата, компонент на слюнката, ги разгражда до захари.

Други констатации от прегледа предполагат, че бавносмилаемите въглехидрати могат да помогнат за предпазване от пародонтални заболявания и да намалят риска от орален рак. Тези констатации обаче се основават на по-малко налични проучвания и недостатъчни данни.

„Въпреки неправилните съвети за изцяло елиминиране на въглехидратите от менюто богатата на въглехидрати диета се оказва благоприятна за оралното здраве, стига да е с ниско съдържание на захари и с преобладаващи пълнозърнести източници на въглехидрати като паста, кускус и пълнозърнест хляб“, заяви водещият изследовател д-р Paula Moynihan, професор по хранене и орално здраве във Факултета по дентални науки в Нюкасълския университет, и добави: „Най-важното, което пациентите и потребителите трябва да имат предвид, е да търсят думи като „пълнозърнест“ върху етикетите на храните, които купуват“.

СЗО е в процес на актуализиране на насоките си относно консумацията на въглехидрати. В момента организацията препоръчва да се спазва ограничението за прием на свободни захари – такива, добавени в производствения процес или налични в плодовите сокове, меда и сиропите, до по-малко от 10% от дневния калориен прием.

Докладът, озаглавен „Ефекти на нишестето върху оралното здраве: систематичен преглед за информиране на насоките на СЗО“, е публикуван онлайн в Journal of Dental Research на 3 август 2018 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Issues
E-paper

DT Bulgaria No. 03, 2020

Open PDF Open E-paper All E-papers

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International