DT News - Bulgaria - Бъдещето на изкуствения интелект в денталната медицина

Search Dental Tribune

Бъдещето на изкуствения интелект в денталната медицина

Според бизнес консултанта по дентална медицина Chris Barrow изкуственият интелект е тук за постоянно - както в ежедневието, така и в денталната медицина. (Снимка: Phonlamai Photo/Shutterstock)

чт. 23 май 2024

запази

По темата за изкуствения интелект (ИИ) и денталната медицина ще говоря на Британската дентална конференция и дентално изложение (BDCDS) в Бирмингам, които ще се проведат на 17 и 18 май. В тази статия бих искал да споделя мислите си за въздействието на изкуствения интелект върху зъболекарската професия и да разгледам потенциалните предимства на интегрирането на изкуствения интелект в денталните практики.

Бих искал да започна с цитат от статия на Dental Tribune International, публикувана в края на март: "Приемането на Закона за изкуствения интелект (AI act) на ЕС на 13 март бележи ключов момент в регулацията на технологиите на изкуствения интелект, който има сериозни последици за различни индустрии, особено за здравеопазването." Статията привлече вниманието ми, тъй като съвпадна с редица имейли и публикации в социалните медии, които ме приканваха да науча повече за ролята на изкуствения интелект в денталната медицина на различни уебинари и конференции. Очевидно темата е актуална в цялата дентална сфера.

Преди да разгледам възможните бъдещи приложения на изкуствения интелект в денталната медицина, бих искал да се върна назад във времето в Манчестър през 1975 г.- преди 49 години! - когато бях администратор в офис на застрахователна компания в Северозападна Англия. В един съдбовен ден през лятото бяхме извикани на екипно обучение за демонстрация на нова административна система, управлявана от компютър. На настолни компютри в бежов цвят, които приличаха на кръстоска между телевизора у дома и детска количка без колелца, ни представиха GLADIS (General and Life Assurance Data Information System, мисля) - не е ли интересно, че още тогава разработчиците на хардуер измисляха съкращения, за да очовечат кутиите си? На малък черен екран флуоресцентен зелен курсор леко пулсираше в очакване операторът да започне да удря по тромавата клавиатура.

След като сутринта наблюдавахме как опитни служители на централата въвеждат данни, се оттеглихме в местната кръчма " Sir Ralph Abercromby" (която е там и до днес) и обсъдихме наблюденията си покрай обяд и халба бира. Никога няма да забравя коментара на един от търговските ни представители, Martin Bracegirdle, който беше включен в обучението: "Компютрите никога няма да заменят хората в бизнеса."

Освен че фамилията му може да издава наследствено нежелание за промяна, Bracegirdle не остана впечатлен от технологията. Този епизод се оказа предвестник на цял живот, прекаран в  слушане на скептици, които на всеки етап от цифровата еволюция предричаха или отхвърляне ("това никога няма да проработи"), или провал ("само почакайте, хилядолетният бъг ще ни затвори всички").

Ако се върнем в машината на времето, през 1965 г. американският инженер Гордън Мур прогнозира, че броят на транзисторите в интегралната схема ще се удвоява на всеки две години - и историята доказа, че е бил прав.

По-рано тази седмица разговарях с клиент, който току-що се беше върнал от конференция за изкуствен интелект в денталната медицина, и едва успях да обеля дума, докато той разказваше за многото начини, по които изкуственият интелект стимулира денталната практика. И така, ще революционизира ли ИИ начина ни на работа и ще замени ли хората в ключовите моменти от пътя на зъболекарския пациент? Простият отговор е: " Да!".

Между другото, тази статия я пиша сам - никога не съм писал с изкуствен интелект, независимо дали става въпрос за ежедневния ми блог, месечния бюлетин или статиите за медиите - това е просто въпрос на лична почтеност и, честно казано, защото ми харесва да пиша. Въпреки това признавам, че когато съветвам клиентите си да използват магията на входящия маркетинг и да създадат богата онлайн образователна информация за оралното здраве, за да се позиционират като експертите в своя пощенски код, нямам нищо против блогове, бюлетини и статии, написани с изкуствен интелект (но задължително с проверка на фактите).

Нека разгледаме настоящите и бъдещите приложения на изкуствения интелект в денталната медицина. По време на BDCDS ще разгледам тези възможности. Бих искал да направя един оглед на ИИ в денталната медицина и да накарам аудиторията да се замисли как може да приеме тези потенциални приложения:

  • Нови запитвания от пациенти, които се обработват от изкуствен интелект, способен да отговаря на първоначалните въпроси и да насочва пациента към правилния лекар;
  • Автоматично управление на календара, за да се увеличи производителността на служителите, които получават хонорари, и да се договорят удобни часове за пациенти;
  • Извършване на първоначални прегледи с помощта на изкуствен интелект, което ще ускори диагностичния елемент на консултациите с пациенти;
  • Планиране на лечението с помощта на изкуствен интелект, който ще комбинира търговския елемент на разговора с точна детайлизация на пътя на лечението;
  • Дизайн на усмивката с изкуствен интелект, позволяващ на пациентите да видят реалистична визуализация на външния вид и функционалността си след лечението;
  • Ръководена процедура за поставяне на импланти, като изкуственият интелект действа като автопилот на лекаря и повишава точността на поставяне;
  • Администрация на зъболекарски кабинет, използваща AI за оптимизиране на всеки елемент от финансовото управление;
  • Маркетингови дейности, управлявани от изкуствен интелект, които ще автоматизират външните, вътрешните и входящите маркетингови системи; и
  • редовно проверяване за спазване на изискванията от страна на AI, за да се гарантира, че екипът ви се движи в рамките на своята собствена позиция.

Заради всичко това мога да си представя как един съвременен лудит пресъздава моята сцена в кръчмата от 70-те години и спори: " Изкуственият интелект никога няма да замени хората в бизнеса със зъболечение или в предоставянето на клинична стоматология." Брейсгирдъл е грешал, както и всеки критик или съмняващ се Томас оттогава насам. Всичко е на път да се промени. Бъдете подготвени.

 

Redaktionelle Anmerkung:

Презентацията на Chris Barrow, озаглавена “AI and the future of dentistry” (“ИИ и бъдещето на денталната медицина”), ще се проведе на 18 май от 15:15 до 16:00 ч.

Етикети:
To post a reply please login or register
advertisement
advertisement