DT News - Bulgaria - Зеленият чай може да се бори с оралния рак

Search Dental Tribune

Зеленият чай може да се бори с оралния рак

Чаят е една от най-древните и най-често консумирани напитки в света. Зеленият чай е най-популярният вид чай в Япония и Китай. (Снимка: zirconicusso/Shutterstock)

чт. 11 юни 2015

запази

Въпреки че е доказано, че полифенолите – съединения, намиращи се в чая, потискат пролиферацията на туморни клетки, към момента са проведени малко клинични изпитвания относно консумацията на чай и превенцията на ракови заболявания, като резултатите от тях са незадоволителни. Ново проучване обаче е стигнало до извода, че съединения в зеления чай може да предизвикват процес, който убива клетките на рака, и следователно може да намерят приложение в разработването на нови лечения за оралния и други видове рак.

Във въпросното проучване изследователи от Щатския университет на Пенсилвания разгледали съединението епигалокатехин-3-галат (EGCG) в зеления чай, за което по-ранни проучвания са показали, че убива клетките на оралния карцином, без да вреди на други клетки. Те отгледали нормални и ракови клетки в хранителна среда и ги изложили на действието на EGCG в концентрации, подобни на тези в слюнката след дъвчене на дъвка, съдържаща екстракт от зелен чай. Тестовете за оксидативен стрес и признаци на антиоксидантна реакция показали, че EGCG предизвиква процес в митохондриите, който води до смърт на клетките.

Д-р Джошуа Ламбърт, доцент по наука за храненето в университета, обяснява: „Изглежда, EGCG причинява формиране на реактивни кислородни радикали в раковите клетки, което уврежда митохондриите и те от своя страна отговарят, като произвеждат още повече реактивни кислородни радикали“.

Този ефект обаче не бил наблюдаван при нормалните клетки. Според изследователите той, изглежда, всъщност повишава защитните функции на клетките.

Освен това учените установили, че протеинът сиртуин 3 (SIRT3) може да играе ключова роля в процеса. Според д-р Ламбърт EGCG може селективно да повлияе на дейността на SIRT3 при нормални и ракови клетки, като съответно ги включва и изключва.

Тези открития могат да спомогнат за създаването на противоракови лечения, които да бъдат също толкова ефективни, колкото и наличните към момента, но без вредните странични ефекти. Докато химиотерапията уврежда и здравите тъкани, подобни странични ефекти не са наблюдавани при консумацията на зелен чай.

Изследването, озаглавено „Характерни прооксидативни ефекти на зеления чай полифенол, (–)-епигалокатехин-3-галат, при нормални и орално-ракови клетки са свързани с промени в сигнализирането на сиртуин 3“, е публикувано във февруарското издание на журнала Molecular Nutrition and Food Research.

To post a reply please login or register
advertisement
advertisement