DT News - Bulgaria - Интервю: Не виждам как ситуацията би могла да се подобри

Search Dental Tribune

Интервю: Не виждам как ситуацията би могла да се подобри

(Снимка: Morfis Dental Care, Гърция)
Даниел Цимерман, DTI

Даниел Цимерман, DTI

чт. 6 август 2015

запази

Д-р Стефанос Морфис, получил образованието си в Манчестър и зъболекар по душа, открива първата си частна практика в Атина преди пет години, точно в началото на финансовата криза в Гърция. Пет години по-късно той е принуден да я продаде поради икономическата обстановка и планира да се регистрира в Генералния дентален съвет, за да започне работа като зъболекар във Великобритания. Dental Tribune Online имаше възможността да разговаря с него за ситуацията на денталните лекари в родната му страна и причините, поради които той иска да я напусне.

Dental Tribune Online: Д-р Морфис, след скорошния референдум относно мерките за строги икономии, предложени от ЕС, и оставката на финансовия министър Янис Варуфакис финансовата обстановка в Гърция отново се нагорещи. Бихте ли описали как кризата се отразява на денталната медицина в страната?
Д-р Стефанос Морфис: Ако погледнете ситуацията преди 10–15 години, денталната медицина в Гърция всъщност беше един доста проспериращ бизнес. Тъй като много от денталните лекари са получили образованието си в страни като Англия, Германия или Холандия, цялостното ниво бе доста високо. В последните десетина години станахме свидетели на това, как все по-малко хора ходят редовно на зъболекар поради финансовото си положение и посещават кабинета едва когато започнат да изпитват болки.

Трябва да имате предвид, че за разлика от Обединеното кралство или други европейски страни, денталната медицина тук в по-голямата си част е частна. Много граждани не могат да си позволят лечение в Гърция, затова пътуват до други държави, като Македония например, където получават по-евтино лечение с по-лошо качество. Наскоро чух за двама пациенти, които са починали вследствие на вадене на зъб там.

При липсата на средства за лечение случаите на кариеси зачестяват и въпреки че сме много добре запознати с ползите от превантивното лечение, разполагаме с много малко пари за такова. То се предлага само на университетско ниво.

Потребителските цени в Гърция се повишават заради строгите мерки. Цените за дентално лечение също ли са се покачили?
За разлика от всичко останало в Гърция, цените за дентално лечение всъщност се понижават в последните 5 години. Докато през 2003–2004 г. поставяне на композитна пломба можеше да струва 50 евро, днес има много зъболекари, които извършват услугата за едва 20 евро.

Тази тенденция се поддържа от мнозинството пациенти, които се интересуват единствено от цената, а не от вида на материалите, които се поставят в устата им. Дори аз не бих могъл да ви кажа какви материали се ползват понякога! Но как човек би могъл да работи професионално и да осигури добро качество за пациентите си при подобни цени?

При такава конкуренция може ли един зъболекар действително да живее от доходите си?
Преди десет години доходите ни бяха почти двойни на сегашните, а стандартът на живот, материалите и образованието бяха много по-евтини. Сега стандартът на живот в Атина е същият като в Лондон, но при пет пъти по-ниски доходи. Поради тази причина мнозина предпочитат да получават образованието си онлайн, като вземат участие в безплатни уебинари например.

Това, което е наистина тревожно, е, че все повече зъболекари са принудени да продават своите практики на половин цена, в това число аз самият. По ирония на съдбата моята практика ще бъде поета от зъболекар от Великобритания.

Планирате да работите в Обединеното кралство. Кога заминавате?
В момента тече процесът по регистрацията ми в Генералния дентален съвет и планирам да напусна Гърция през ноември. Завърших магистратурата си във Факултета по дентална медицина на Университета в Манчестър и съм работил в няколко практики там.

Финансовите мерки ще позволят на Гърция да остане в ЕС. Според вас има ли вероятност ситуацията да се подобри?
Съществуват положителни примери, като Ирландия и Португалия, които успяха да се възстановят от рецесията преди няколко години. Надявам се да бъда опроверган, но не виждам как ситуацията в Гърция би могла да се подобри. Политиците идват и си отиват, но хората са същите. Ако не променим драстично начина, по който се случват нещата в страната, след няколко години предполагам, че ще бъде невъзможно ситуацията да се промени.

Бихте ли се върнали, ако нещата започнат да се оправят?
Бих искал, но мисля, че ще бъде много трудно. Имам семейство, за което трябва да се грижа, и искам най-доброто за малкия ми син. На 35 години съм, сега е времето да бъда продуктивен и да постигна нещо в живота си. Винаги съм обичал денталната професия и затова искам да посветя живота си на нея.

Много ви благодарим за отделеното време и ви желаем всичко най-добро в бъдеще.

 

To post a reply please login or register
advertisement
advertisement