Dental Tribune Bulgaria

Интервю: „IDS ще осветли пътя за цялата дентална индустрия“

By Christian Ehrensberger
September 02, 2021

От 22 до 25 септември Кьолн отново ще се превърне в гореща точка за дентални специалисти, когато ще се проведе 39-тото издание на IDS. Марк Стивън Пейс, председател на Асоциацията на германската дентална индустрия (VDDI), сподели с нас оптимизма си преди събитието и иновациите, които вижда като движещи сили в бъдещето на денталната индустрия.

Изработките на CAD/CAM и цифровите технологии като цяло ще бъдат основна тема на IDS 2021. (Изображение: Koelnmesse/IDS Cologne/Harald Fleissner)

Г-н Пейс, IDS 2021 чука на вратата. Притеснявате ли се, че нова вълна COVID-19 може да попречи да се проведе събитието?

Мисля, че имаме две възможности. Или приемаме, че IDS не може да се осъществи при никакви обстоятелства и да се депресираме, или да приемем предизвикателството и да се запитаме: какво трябва да направим, за да гарантираме, че IDS 2021 ще бъде успешно събитие за всички участващи и ще доведе нашата индустрия към ново нормално състояние? Недвусмислено съм се насочил към този втори вариант.

С наближаването на IDS само след няколко седмици можем да усетим обещанието за ново начало. IDS ще освети пътя на цялата дентална индустрия!

Какви стъпки сте предприели, за да направите IDS 2021 успешен?

Създадохме безопасни условия във всички зали на панаира. Бизнес концепцията #B-SAFE4 е специално разработена за тази цел и ни дава голяма гъвкавост. Ако например минималните изисквания за социално дистанциране бъдат намалени или увеличени в деня преди началото на събитието поради степента на разпространение на COVID-19 по това време, можем да реагираме незабавно. Управлението на посетителите съответно също ще се промени. Това ще се осъществи чрез нашата система за позициониране на закрито, разработена съвместно със Samsung SDS, с помощта на приложението за смартфон eGuard.

Трябва, разбира се, да признаем, че не можем да предотвратим неочаквани събития, свързани със степента на заболеваемост от COVID-19 сред населението. Всичко, което се случи при настоящите условия през следващите няколко седмици, ще ни накара да подходим възможно най-човешки, за да намерим решение за провеждане на събитието. IDS 2021 ще бъде безопасно място, освен всичко друго и заради факта, че посетителите от индустрията и търговията, както и зъболекарите, зъботехниците и техните екипи се занимават професионално с хигиена и контрол на инфекциите ежедневно – следователно, няма пречка да правят същото и по време на IDS.

Кои бихте определили като основни теми и приоритети, оформящи денталната индустрия?

Със сигурност всички сме преминали през някои трудни месеци, но сега осъзнаваме, че в бъдеще ще бъде различно - нещата постепенно следва да се подобряват. Трябва обаче да се преориентираме и да се адаптираме към някои нови условия.

За мен първият приоритет е да преценя ситуацията и да бъда проактивен. Пациентите идват в денталната клиника с по-голяма осведоменост за здравето и различните му измерения. Сега много пациенти разбират, че оралното и общото здраве са тясно свързани и че укрепването на пародонталното здраве също е превантивен фактор   срещу тежкото протичане на COVID-19. Въпреки че това е надеждно доказано в проучвания, овладяването на друго възпаление на устната кухина - например на зъбната пулпа - чрез лечение също би могло да е от плюс за укрепване на общото здраве. Можем да заключим, че това също е положителен елемент в борбата срещу COVID-19.

Бихме могли да се възползваме от тази повишена осведоменост при пациентите, като обсъдим темата с тях и я използваме, за да акцентираме върху идеята  за това колко важни са срещите със зъболекаря, както и стойността на висококачествените дентални услуги.

Какво означава това за посетителите на IDS?

Като посетител на изложение, бих се огледал наоколо, за да видя как мога да предложа на пациентите възможно най-доброто дентално  лечение, използвайки най-съвременни технологии. Това започва с пародонталната профилактика - почти никъде другаде не можете да намерите толкова голям избор от ръчни, звукови и ултразвукови инструменти, както и апарати за полиране с пудра и разтвор. В същото време ще бъде налична информация за полезни мерки като прилагането на хлорхексидин и лазерно лечение. На търговското изложение  зъболекарите и денталните асистенти ще намерят продукти, с които да осигурят максимална защита на или облекчение на оплакванията в техните сухожилия, връзки и стави.

По същия начин, що се отнася до възпалението на устната кухина, IDS 2021 предлага на посетителите възможността да тестват и сравняват доказани и иновативни процедури и продукти. Да споменем само един интересен детайл: по време на диагностицирането на необратим пулпит, използвайки анализ на маркерите на възпалението, може да се окаже, че зъбът все още може да се запази жив чрез пулпно покритие с биоактивен или бактерициден материал. Този подход вероятно ще бъде все по-достъпен и ще се използва все по-често по време на процедурите за аналитично изпитване.

В предишните издания на IDS фокусът беше върху цифровите технологии. Накъде върви развитието на дигиталните технологии?

Дигиталните технологии като цяло са запазили инерцията си в хода на пандемията и денталната индустрия остава лидер в това отношение. По време на тазгодишното издание на IDS, както зъболекарите, така и зъботехниците вероятно ще си зададат следните два въпроса:

  1. Какво мога да дигитализирам в собствената си дентална практика или лаборатория, за да предложа на пациентите добавена стойност на справедлива и смислена цена?
  2. Кои области могат да използват комбинирани аналогови и цифрови процедури като алтернатива на пълната дигитализация? Например, цяла протеза може да бъде или изцяло 3D отпечатана, или да бъде поставена конвенционално върху принтиран или фрезован дентален модел  с изкуствени алвеоли и да се задържи с помощта на адхезив в последния етап.

И за изложители и за посетители, хигиената и инфекциозния контрол ще бъдат основен акцент на IDS 2021 (Изображение: Koelnmess/IDS Cologne/Thomas Klerx)

„Дигиталните технологии като цяло са запазили инерцията си в хода на пандемията и денталната индустрия остава лидер в това отношение.“

Вече сте обсъждали различни области на иновациите. Коя иновация на IDS 2021 ще помогне да се изведе индустрията напред - може би саморегенериращите се зъби?

IDS винаги предлага изненади, що се отнася до иновациите. Самогенериращите се зъби все още са запазена марка на акулите, но иновативните концепции за възстановяване на зъби с единични импланти , използващи цифрово поддържано обратно планиране, са нещото, което мога реално да си представя. Иновации, които могат да бъдат внедрени незабавно в денталната практика и лабораторията, също ще присъстват на IDS 2021.

Най-голямото нововъведение за мен обаче е усещането за заедност. Преживях това вече на европейската пресконференция за приближаващия IDS 2021 и на самото събитие отново се събираме. Ще си говорим и активно ще търсим конкуренция, за да гарантираме, че можем да осигурим най-добрите сделки. Лично аз съм любопитен да видя какво най-много интересува зъболекарите и зъботехниците и пожелавам на всички безопасно и вълнуващо издание на IDS 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International