DT News - Bulgaria - Ново проучване свързва тютюнопушенето с повишен риск от орална HPV инфекция

Search Dental Tribune

Ново проучване свързва тютюнопушенето с повишен риск от орална HPV инфекция

Пушенето вероятно увеличава риска от орална HPV инфекция. (Изображение: ChameleonsEye/Shutterstock)

чт. 13 ноември 2014

запази

Наскоро публикувано проучване разкрива, че инфектирането с орален човешки папилома вирус тип 16 (HPV 16), за който се смята, че причинява орофарингеален карцином, е по-разпространено сред пушачи. Учени открили, че дори при умерена употреба на тютюн, например при пушене по три цигари на ден, рискът от инфектиране с орален HPV е увеличен.

Проучването включвало 6887 участници, които първоначално били записани към Националния институт по изследване на здравето и храненето (National Health and Nutrition Examination Survey) – изследователска програма, оценяваща здравето и храненето на деца и възрастни в САЩ. Към момента на изследването активните пушачи съставлявали 28.6% (2012) от участниците, като 1% (63) от тях били инфектирани с HPV 16.

Изследвани са кръв и урина, а също така и клетки от устната и фарингеалната лигавица, събрани чрез изплакване на устата и гаргара. Учените открили, че участници с по-високо съдържание на свързани с тютюнопушенето биомаркери в своите кръв и урина, дори да са пасивни пушачи, е по-вероятно да имат ДНК на орален HPV тип 16 в сравнение с тези, при които не са открити нива на такива съединения, обясни д-р Карол Факри – доцент в отдела по оториноларингология и лицево-челюстна хирургия към Медицинския университет „Джон Хопкинс“, където бе проведено проучването. Според резултатите оралният HPV тип 16 преобладава при настоящите пушачи (2.0%) в сравнение с отказалите цигарите или тези, които никога не са употребявали тютюн (0.6%).

Те откриват също така дозово зависима пропорционалност. Например еквивалентът на пушенето на три цигари на ден увеличава риска от HPV 16 с 31%, а равностойността на четири цигари на ден повишава риска с до 68%.

HPV 16 се предава предимно чрез орален секс. Активните пушачи в проучването били с по-голяма вероятност да са имали по-голям брой партньори за орален секс в сравнение с изследваните непушачи. Ето защо, въпреки че резултатите откриват независима връзка между употребата на тютюн и инфекцията с HPV 16, не може да се изключи възможността участниците, които са пушили повече, да са имали повече орални контакти и затова рискът от инфекцията при тях да е по-висок.

Проучването, озаглавено „Пушенето и оралната инфекция с човешки папилома вирус тип 16“, бе публикувано на 8 октомври в изданието Journal of the American Medical Association.

To post a reply please login or register
advertisement
advertisement