Dental Tribune Bulgaria

Пет стъпки за практикуване на дентална медицина без мускулно-скелетни болки

By Jeremy Booth, Dental Tribune International
January 13, 2021

Портланд, Орегон, САЩ: Изследване показва, че 75% от денталните специалисти се оплакват от мускулно-скелетна болка, а сега пандемията COVID-19 добавя към проблема и допълнителен стрес и физическо натоварване. Д-р Bethany Valachi, автор на „Практикуване на дентална медицина без болка: базирани на доказателства стратегии за предотвратяване на болката и удължаване на кариерата ви“ и клиничен инструктор по ергономия в Университета по дентална медицина в Орегон в Портланд, проведе уебинар на живо на 13 януари, (който ще е достъпен на запис), в който представи преглед на своята система в пет стъпки, която има за цел да премахне болката от денталната практика.

Въпреки огромния клиничен и технологичен напредък, постигнат в денталната медицина, разпространението на болките в долната част на гърба при лекарите по дентална медицина остава същото днес, както в средата на 40-те години. Три четвърти от денталните специалисти се оплакват от мускулно-скелетно разстройство, а една трета от зъболекарите, които се пенсионират преждевременно, го правят по принуда поради това състояние.

Според Валачи болката не трябва да бъде задължителен резултат от денталната практика. Но добавя: „За съжаление, много дентални училища не преподават изчерпателно основано на факти ергономично и уелнес образование. Също така много производители на дентално оборудване предлагат неергономично такова, което реално създава синдроми на болката“. 

Експертът по дентална ергономия д-р Bethany Valachi е лектор, автор, треньор и инструктор по ергономия в Университета по дентална медицина в Орегон (Изображение: Bethany Valachi)

Валачи обясни пред Dental Tribune International (DTI), че разпространението на болката в денталната медицина не е намаляло, тъй като етиологията на болката обикновено не е правилно идентифицирана и тъй като интервенциите и разработването на продуктите често не се основават на реални доказателства. „Без точно разпознаване на етиологията е невъзможно да се приложат ефективни интервенции. Зъболекарите не биха допуснали да лекуват пациент, без първо да идентифицират проблема или причината за болката на пациента. По същия начин идентифицирането на етиологията на свързаната с работата болка е първата стъпка при определянето на ефективни интервенции“, казва тя.

В своя безплатен уебинар Валачи представя преглед на петте стъпки, които лекарите по дентална медицина могат да предприемат, за да намалят или премахнат болката. Тя обясни, че има няколко ключови фактора, на които трябва да се обърне внимание: прилагане на правилна, базирана на доказателства дентална ергономия по време на работа, редовно изпълнение на два вида упражнения, управление на миофасциалното здраве и регулиране на симпатиковата нервна система.

Валачи твърди още, че е от решаващо значение тези интервенции, основани на доказателства, да бъдат приложени в правилната последователност. „Твърде често се наблюдава случаят на зъболекар, който се опитва да разреши болката си със специални терапии, лекарства или упражнения, само за да се върне в същата оперативна среда, която вероятно е причинила проблема с болката. Следователно денталната ергономична намеса е на първо място в последователността от стъпки, които ще решат проблема ни“, подчертава тя.

Коригирането на проблемната оперативна ергономия трябва да бъде първият акт на действие, казва Валачи, добавяйки, че този процес започва със задаването на редица прости, но важни въпроси, като например: Какъв тип оперативен стол трябва да използвам въз основа на моята височина, лумбална извивка, пол и размер на тялото ми? И подобряват ли, или не здравето на врата ми лупите, които използвам?

„Сега повече от всякога денталните специалисти трябва да се възползват от основано на факти ергономично и уелнес образование.“

Зъболекарите вече са силно засегнати от пандемията COVID-19; но допълнителен дългосрочен проблем може да бъде увеличаване на свързаната с практикуването болка. „От началото на пандемията на COVID-19 и използването на тежки лични предпазни средства (ЛПС) зъболекарите може да са забелязали увеличаване на болките във врата, умора, главоболие или дехидратация. Тежките ЛПС ни карат да използваме тялото неправилно, което води до повишен стрес, главоболие, дехидратация и умора“, обясни Валачи.

Физическите симптоми в резултат на използването на тежки ЛПС и добавеният стрес могат да бъдат предотвратени чрез прилагането на правилните стратегии. „Сега повече от всякога денталните специалисти трябва да се възползват от основано на факти ергономично и уелнес образование“, каза тя и добави, че те могат да намалят или премахнат болката, свързана с практиката, с целенасочени интервенции, основани на доказателства.

Безплатният уебинар на Валачи, озаглавен „5 стъпки към практикуване на дентална медицина без болка“, се проведе в сряда, 13 януари, от 13:00 часа EST, но може да се гледа и на запис, а участниците имат възможност да получат един кредит за продължаващо образование. За повече информация и регистрация кликнете тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International