DT News - Bulgaria - Проучване за нови биоматериали може да помогне на пациенти с пародонтит

Search Dental Tribune

Проучване за нови биоматериали може да помогне на пациенти с пародонтит

Д-р Марко Ботино е дентален лекар и изследовател в сферата на денталното материалознание. Той се надява да прекоси празнината между развитието на биоматериалите и тяхното клинично приложение. (Снимката е любезно предоставена от Indiana University)

пт. 18 октомври 2013

запази

Учени от денталния факултет към Indiana University в момента разработват нови биоматериали, които ще помогнат за регенерацията на тъканите, разрушени от пародонтитите. В следващите пет години те се надяват да въведат тези материали в клиничната практика, за да помогнат на пациентите да запазват зъбите си и да избягват поставянето на дентални имплантати или други средства за възстановяване на изгубените зъби.

„В момента денталната медицина не разполага с определен биоматериал за имплантиране, който последователно да направлява координирания растеж и развитие на различни типове тъкани, особено при големи пародонтални дефекти.“ Това обясни д-р Марко Ботино, главен изследовател и доцент към Катедрата по възстановителна дентална медицина към факултета.

С цел да се развиват различни видове тъкани учените ще свържат биоактивни молекули чрез лабораторно изработени нановлакна, за да се получи многослойна мембрана с дебелината на хартия, която да бъде поставена на мястото на тъканта, разрушена от пародонтита. Мембраната е направена така, че да се разгражда във времето, освобождавайки различни молекули, за да се промотира формирането на твърди и меки тъкани в устната кухина на пациента.

В допълнение на оценяването на ефикасността на тези материали д-р Ботино се надява, че клиничните опити ще започнат в рамките на три до пет години.

Проучването се извършва благодарение на дарение в размер на 715 525 долара, направено от Националния институт по дентални и лицево-челюстни проучвания на САЩ.

Според изследване, публикувано преди около година от Центъра за контрол и превенция на заболяванията, един от всеки двама възрастни на възраст над 30 години страда от някаква форма на пародонтално заболяване. Около 65 милиона американци (47%) имат лек, умерен или тежък пародонтит. Във възрастовата група над 65 години заболеваемостта нараства до 70%.

 

To post a reply please login or register
advertisement
advertisement