DT News - Bulgaria - Румънското дентално съсловие се притича на помощ на бежанците от Украйна

Search Dental Tribune

Румънското дентално съсловие се притича на помощ на бежанците от Украйна

Приблизително 70 000 украинци са потърсили убежище в Румъния от началото на руската инвазия. (Снимка: mady70/Shutterstock)

пн. 14 март 2022

запази

Букурещ, Румъния: С продължаване на руската агресия срещу Украйна, се засилват и хуманитарните помощи във все повече страни. Към момента представители на Румънското общество по естетична дентална медицина  (Society of Esthetic Dentistry in Romania – SSER) са се заели да организират редица инициативи в помощ на украинските бежанци.

От началото на войната в Украйна, хиляди украински граждани пресичат границата на Румъния ежедневно. Представители на SSER, заедно с членове на студентската организация “SSER young” с логистичната подкрепа на дентална клиника Trident и MagnaPharm Romania, и двете ситуирани в Букурещ, пътуваха на 04.03. до най-натоварения контролно-пропускателен пункт между Румъния и Украйна в близост до град Сирет, за да раздадат на украинските бежанци хуманитарни помощи от първа необходимост, като например палатки, спални чували, дрехи и продукти за орална хигиена.

“Аз съм изумен как нашето съсловие се обедини и показа солидарност към нуждаещите се”, споделя д-р Florin Lăzărescu, помощник-управител и зъболекар в Trident и корпоративен директор на SSER. “През последните седем дни сме свидетели на жестове на емпатия, каквито не сме виждали от години. Стотици и дори хиляди хора предлагат помощ на бежанците от Украйна. Освен това властимащите също реагират адекватно и са от помощ. Румънските граници, както и сърцата ни, са широко отворени за всички украинци. Ние ще продължаваме да помагаме, докогато има нужда, защото за нещастие това е само началото на огромна хуманитарна криза, която предстои. През идните седмици и месеци, а вероятно и по-дълго, все повече хора ще се нуждаят от нашата помощ и ние трябва да сме подготвени за това.”

Чрез филиалите си в много румънски градове, включително Букурещ, Клуж-Напока, Яши, Тимишоара, Брашов и Галати, и чрез членовете на SSER из цялата страна, SSER цели да подпомогне и други инициативи в помощ на украинските бежанци, които са постъпили в страната; те предлагат безвъзмездно лечение при възникнали спешни дентални проблеми. Наскоро, подобна хуманитарна инициатива бе стартирана и в Полша.

To post a reply please login or register
advertisement
advertisement