DT News - Bulgaria - „Мислим отвъд зъболечението“: Проучване помага на лекарите да идентифицират синдрома на Сьогрен

Search Dental Tribune

„Мислим отвъд зъболечението“: Проучване помага на лекарите да идентифицират синдрома на Сьогрен

В рамките на ново проучване изследователи от САЩ се опитват да подобрят лечението и резултатите на пациенти със синдрома на Сьогрен чрез свързване на техните електронни зъболекарски и здравни досиета. (Снимка: charnsitr/Shutterstock)

пн. 11 септември 2023

запази

ндианаполис, САЩ: Синдромът на Сьогрен е хронично автоимунно заболяване, което може да засегне цялото тяло, включително зъбите. Тъй като диагностицирането на заболяването може да бъде предизвикателно поради многобройните му симптоми, които често се припокриват с тези на други състояния, в неотдавнашно проучване се свързват електронните здравни и дентални досиета на пациенти със синдрома на Сьогрен. Проучването може да помогне за осигуряването на по-добри грижи и резултати за хората с това заболяване и може да има значение за други системни автоимунни заболявания.

Според информация в Националната медицинска библиотека в САЩ между 400 000 и 3,1 милиона души страдат от синдрома на Сьогрен. Състоянието често се свързва с други автоимунни заболявания, включително ревматоиден артрит и системен лупус еритематозус.

Понеже не съществува единен тест за синдрома на Сьогрен, лекарите обикновено питат за симптоми като сухота в устата, сухота в очите, кариеси и умора и искат от пациентите да преминат през редица тестове. По данни на фондация „Сьогрен“ диагностицирането на заболяването отнема приблизително три години от момента на появата на първите симптоми, което, за съжаление, е твърде дълъг период, позволяващ на заболяването да прогресира без необходимото лечение.

Тъй като досиетата на зъболекарите и медицинските специалисти обикновено се съхраняват отделно или медицинските досиета не са леснодостъпни за зъболекарите, денталните специалисти често нямат информация за медицинското състояние на пациента, включително за наличието на някакви заболявания, и зависят от това пациентите да споделят някаква налична диагноза. Вследствие на това зъболекарите обикновено установяват състоянието на пациента на късен етап от развитието на заболяването, което често съвпада с появата на кариес.

Старши автор д-р Thankam P. Thyvalikakath. (Снимка: Regenstrief Institute)

Използвайки данни от Мрежата за обслужване на пациенти в Индиана, изследователите от института Regenstrief и Факултета по дентална медицина към Университета в Индиана наскоро са свързали електронните здравни и дентални досиета на лица със синдрома на Сьогрен. Те са установили, че по-малко от една трета от пациентите, които са били диагностицирани от своите лекари, са информирали зъболекарите си за диагнозата, като по този начин са лишили зъболекарите от възможността да осигурят ранно лечение, което може да помогне за запазването на зъбите. 

Главният автор на проучването д-р Thankam P. Thyvalikakath, основател и директор на денталната информатика в Университета в Индиана и института „Regenstrief“, обяснява, че мотивацията за провеждане на изследването се дължи на значителните предизвикателства в областта на оралното здраве, с които се сблъскват хората със синдрома на Сьогрен и които често водят до преждевременна загуба на зъби на средна възраст.

„Въпреки факта, че пациентите със синдрома на Сьогрен обикновено имат висока степен на информираност по отношение на здравето си, понеже не информират зъболекаря си, те в крайна сметка губят зъбите си, което може да има огромно въздействие върху качеството им на живот. Те може да не са в състояние да работят на пълен работен ден, тъй като имат много кариеси и липсващи или увредени зъби. Без информацията от електронното медицинско досие на пациента зъболекарите нямат пълна картина и не знаят как да оформят лечение, което да може да запази зъбите“, обяснява тя.

„Вярваме, че методите, които разработихме в това проучване, и нашите резултати могат да доведат до по-мащабни проучвания, с помощта на които да разберем повече за болестта и така да имаме възможности както за по-ранно диагностициране от сегашното тригодишно изоставане, така и за по-ранно лечение“, добави тя. „Ние мислим отвъд денталната медицина. Мислим за всеобхватна здравна система, а не за такава, в която оралното здраве, подобно на психичното, се смята за доведено дете.“

„Мислим за всеобхватна здравна система, а не за такава, в която оралното здраве, подобно на психичното, се смята за доведено дете“ – Д-р Thankam P. Thyvalikakath, институт „Regenstrief“.

„Зъболекарите виждат много пациенти, особено жени, с неспецифични симптоми, като болки в ставите и умора, но е много трудно зъболекарят да знае за пълния списък от медицински състояния на пациента си“, казва водещият автор на проучването д-р Grace Gomez Felix Gomez, доцент във Факултета по дентална медицина към Университета в Индиана. Тя предлага следното – в случай че пациентът, който не е диагностициран с болестта на Сьогрен, спомене симптоми като сухота в устата, специалистът по дентална медицина да направи някои предварителни тестове на слюнката, за да помогне за установяване на причината. Ако пациентът има синдром на Сьогрен, специалистът може да го насочи към ревматолог или друг медицински специалист, за да се изключат основни заболявания, предлага тя, и да насочи пациента към специалисти по орална медицина или орална патология, за да се потвърди допълнително диагнозата.

„За съжаление, Medicare и много други здравни застрахователи не заплащат изследвания и лечения, извършвани в денталните кабинети, които затруднява съвместната работа между лекарите и денталните специалисти. Скринингът и осведомеността за синдрома на Сьогрен и неговите симптоми трябва да се разпространяват чрез образователни програми, насочени към жените, за да бъдат насърчени те да разговарят както с лекари, така и със дентални специалисти“, коментира д-р Gomez.

Проучването, озаглавено Characterizing clinical findings of Sjögren’s disease patients in community practices using matched electronic dental-health record data, е публикувано на 31 юли 2023 г. в PLOS One.

Етикети:
To post a reply please login or register
advertisement
advertisement