Dental Tribune Bulgaria

Нов метод може да предотврати неуспеха при лечение с импланти

By Dental Tribune International
September 17, 2018

Водородната крехкост причинява внезапни, скъпоструващи повреди върху металните компоненти при широк спектър от индустрии. Изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) са направили откритие, което може да подпомогне предотвратяването на пораженията върху метални изделия, като зъбни импланти например.

„Водородът достига до метала и го кара  неочаквано да се чупи при процес, наречен водородна крехкост“, заяви водещият изследовател д-р Джон П. Хенсън, който е провел проучването по време на докторантурата си в MIT. Учените изследват водородната крехкост в продължение на повече от 150 години, но все още е трудно да се прогнозира кога се проявява този процес. „До голяма степен това се дължи на факта, че не разбираме изцяло механизмите, които стоят зад него”, обясни д-р Хенсън.

За да анализират микроскопичната структура на пукнатина в никелова суперсплав, изследователите използвали две различни синхротронни съоръжения, високоенергийна дифракционна микроскопия и рентгенова томография в Националната лаборатория „Аргон“, Илинойс, САЩ.

Металите се състоят от микроскопични кристали или зърна. В никеловите суперсплави фрактурите, причинени от водородната крехкост, вървят по протежението на границите между тези зърна. Според д-р Хенсън оборудването, което е единствено по рода си, позволява на учените за пръв път да се фокусират не само върху ориентацията на зърното около разрастваща се пукнатина, но и върху неговите граници. От тези наблюдения екипът идентифицира десет граници на зърното, които са по-устойчиви на пукнатини.

„Можем да покажем не само кои граници на зърното са по-здрави, но и какво в тях подобрява тяхното представяне“, заключи д-р Хeнсън. Това може да позволи на инженерите да създадат по-силни метали, като ги проектират спрямо тези характеристики.

Изследването, озаглавено „Кристалографски характер на границите на зърната, устойчиви на фрактури от водород в сплав на никелова основа 725“, е публикувано онлайн в Nature Communications на 23 август 2018 г. Проучването е проведено в сътрудничество с университета „Карнеги Мелън“, Питсбърг, и с Тексаския университет „Ей енд Ем“, Колидж Стейшън, САЩ.

Comments are closed here.

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International