DT News - Bulgaria - Достъпен е нов тест за оценка на риска от кариес

Search Dental Tribune

Достъпен е нов тест за оценка на риска от кариес

Оценката на риска от кариес на пациента чрез устройството CariScreen отнема само няколко секунди. (Снимката е любезно предоставена от CariFree)

чт. 20 юни 2013

запази

 Нюйоркски дентален лекар в сътрудничество с CariFree, компания за проучвания в сферата на зъбния кариес, разработи устройството за скрининг CariScreen, което позволява на зъболекарите да измерват нивата на кариесогенните бактерии в устата на пациента. Това е модерен кабинетен тест за измерване на индивидуалната податливост от развитие на кариес. Надеждите са той да намали разпространението на кариеса.

 „Въпреки че зъбният кариес е едно от най-често срещаните орални заболявания, чиито усложнения са свързани със системни заболявания, например на сърцето, няма подходящ начин за скрининг на пациентите за риск от развитие на зъбен кариес“, обясни д-р Майкъл Крочак, общопрактикуващ дентален лекар, занимаващ се с естетична дентална медицина и имплантология и експерт в лечението на дентофобията.

Д-р Крочак и екипът му от CariFree развиват тест, засичащ присъствието на кариесогенни бактерии само за секунди, който позволява на практикуващите бързо да оценят риска от развитие на кариес. „Само с една натривка от долните фронтални зъби на пациента можем да определим неговия риск от развитие на зъбен кариес и да го консултираме адекватно“, смята денталният хигиенист Марта Ариас, която работи с д-р Крочак. Денталните лекари могат да кажат на пациентите си каква е статистическата вероятност да развият нов кариес през следващата година.

„От десетилетия насам единственият подход в управлението на зъбния кариес е бил да се работи, след като той се развие, като се изборват кариозните тъкани и се обтурира. Продуктовата линия CariScreen обаче цели да помага на денталните лекари да предотвратяват заболяването и да поддържат здравето на пациентите“, допълва Крочак.

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ зъбният кариес е най-често срещаното хронично заболяване при деца от 6 до 19 години. В групата над 20 г. са засегнати 9 от всеки 10. Световната здравна организация посочва, че между 60 и 90% от децата в училищна възраст и почти 100% от възрастните в световен мащаб са засегнати от кариес.

To post a reply please login or register
advertisement
advertisement