DT News - Bulgaria - Интервю: Никога не е късно човек да се учи

Search Dental Tribune

Интервю: Никога не е късно човек да се учи

Д-р Isabella Rocchietta беше модератор на клиничната сесия, посветена на терапевтичните възможности за подобряване на естетичните резултати по време на тазгодишното издание на Международния симпозиум по остеология в Монако. (Снимка: Claudia Duschek, DTI)
Claudia Duschek, DTI

Claudia Duschek, DTI

чт. 5 май 2016

запази

Мениджмънтът на естетиката може да бъде предизвикателство за денталните професионалисти и играе важна роля във възстановителното лечение. По тази причина Фондацията по остеология посвети на темата цяла сесия по време на своя Международен симпозиум в Монако (21–23 април). За да научим повече за терапевтичните опции за подобряване на естетичните резултати, Dental Tribune Online се срещна с модератора на сесията д-р Isabella Rocchietta, която сътрудничи на Отдела по биоматериали в Университета в Гьотеборг, Швеция, и работи в областта на пародонтологията и имплантологията в клиника в Лондон.

Д-р Rocchietta, къде е отбелязан най-голям напредък във възстановителната дентална медицина по отношение на естетиката през последните години?
Д-р Isabella Rocchietta: Най-важна е промяната в начина на мислене – от съвременното желание да правим всичко незабавно, с имедиатно натоварване и имедиатно имплантиране и така нататък, в посока към по-доброто разбиране на прилежащата биология. Това доведе до по-бавни, но по-предсказуеми планове на лечение, което помага за подобряване контрола върху самия случай, особено от естетична гледна точка.

Темата на тазгодишния симпозиум беше „Научете ЗАЩО и КАК се провежда възстановителната терапия“. До каква степен срещата допринесе за по-добро разбиране на този вид лечение?
Фондацията по остеология е много активна и успешна в популяризирането на нови методи и техники. Симпозиумът е инструмент за всеки клиницист да придобие знания, които да приложи директно в практиката си. Фондацията по остеология, както и Европейската асоциация по остеоинтеграция, Международният екип по имплантология и други организации, е изключително надежден източник на информация. Посещаването на тези срещи запознава клиницистите с нови аспекти на лечението, за които те може дори да не са си помисляли. Независимо на кой етап на живота или кариерата си се намира човек, никога не е късно да се учи.

Колко важен е мултидисциплинарният подход към лечението?
Той е изключително важен за успеха на лечението, тъй като денталният лекар трябва да вземе предвид всичките му аспекти. Не може да се направи точен и подробен лечебен план, ако диагнозата е поставена от един-единствен човек. Никой не притежава задълбочени познания във всички области на денталната медицина. Затова мултидисциплинарният подход формира базата за един правилен и етичен лечебен план. За успешния мениджмънт на възстановителните случаи денталните лекари трябва да работят в екип, който не включва само клиницисти от различни специалности, като орална хирургия, пародонтология и ортодонтия, но и зъботехническата лаборатория и пациента. В крайна сметка всички ние сме клиницисти и психолози, тъй като трябва да познаваме и разбираме своите пациенти, за да сме в състояние да им осигурим оптимално лечение.

To post a reply please login or register
advertisement
advertisement