DT News - Bulgaria - Забраната на зъбната амалгама във Филипините трябва да бъде наложена, заявява контролният орган

Search Dental Tribune

Забраната на зъбната амалгама във Филипините трябва да бъде наложена, заявява контролният орган

Филипините преди три години забраниха употребата на зъбна амалгама при бременни или кърмещи жени и деца, а сега забраната важи за всички пациенти в страната. (Снимка: leungchopan/Shutterstock)

Манила, Филипините: Безопасността на употребата на амалгама в устата е една от най-конфликтните теми в съвременната дентална медицина, а широко ратифицираната конвенция Minamata за живака вече намалява употребата му в цял свят за обтурации. На зъболекарите от Филипините вече е забранено да използват амалгама като възстановителен материал, а екологичната група BAN Toxics призовава регулаторните органи да бъдат бдителни и да прилагат новите норми.

През 2020 г. филипинските надзорни органи подписаха заповед за моментална забрана на употребата на дентална амалгама за лечение на бременни жени, кърмещи майки и деца под 14-годишна възраст. Вносът на амалгама за употреба в дентални заведения също е забранен, като е даден срок от три години за пълното преустановяване на употребата ѝ в страната. Гратисният период изтече през май, което означава, че сега ще се налагат санкции на зъболекарите, които поставят обтурации от амалгама.

Jam Lorenzo, сътрудник по политиките и изследванията в BAN Toxics, заяви в официално изявление, че краят на периода на поетапното спиране на употребата на амалгама е повод за повишена бдителност. „Използването на дентална амалгама за процедури в дентални клиники и факултети вече трябва да е забранено, а изключването на амалгамата и капсулите ѝ, както и течния живак от списъка на медицинските изделия, допустими за регистриране във Филипините, трябва да бъде надлежно проследявано“, каза той.

По думите на Lorenzo употребата на амалгама във Филипините е значително намаляла след влизането в сила на забраната и той заявява, че BAN Toxics продължава да апелира към дистрибуторите и лекарите да спазват забраната, както и да провежда изследвания за оценка на ефективността ѝ.

Новият закон постановява, че органите на образованието трябва да включат в учебните програми по дентална медицина във Филипините обучение за използване на композитни материали без амалгама и че на лекарите и пациентите трябва да се предоставят информация и насоки за най-добрите практики.

Поправката за децата към конвенция Minimata влезе в сила през юни 2022 г. (Снимка: BeautifulPicture/Shutterstock)

Това ли е краят на „сребърните“ обтурации?

Основният фактор за намаляване на употребата на денталната амалгама в световен мащаб е конвенцията Minimata – договор на ООН, който е подписан през 2013 г. и оттогава е подписан и ратифициран от 128 страни. Договорът оценява денталната амалгама като един от водещите продукти, съдържащи живак, и се стреми поетапно да прекрати употребата ѝ в световен мащаб, но някои страни имат различни мнения за това как и кога да се извърши това в денталните заведения.

Сред скорошните постижения в глобалното намаляване на употребата на амалгама са следните:

  • Драстичен спад в Нова Зеландия, където резултатите от проучване през 2020 г. сочат, че употребата му е намаляла от 52.3% от пломбите през 1998 г. до само 7.1% през 2017 г.
  • Американската администрация по храните и лекарствата актуализира указанията си през 2020 г., където препоръчва избягването на употребата на дентална амалгама, „когато е възможно и подходящо“, при бременни жени, кърмачки или жени, които планират да забременеят; деца; хора с вече съществуващи неврологични заболявания като множествена склероза, болест на Алцхаймер и болест на Паркинсон; и хора с нарушена бъбречна функция.
  • Приемането на поправката към конвенцията Minimata през 2022 г., която изисква от страните да забранят или препоръчат прекратяване на употребата на дентална амалгама при пациенти под 15-годишна възраст и бременни или кърмещи жени.
  • Проведени срещи през април в Ломе, Того, в Лусака, Замбия, и в Кайро, Египет, за прилагане на поправката за децата в африканските страни.
Етикети:
To post a reply please login or register
advertisement
advertisement