DT News - Bulgaria - Ново проучване показва, че електрическата четка за зъби е особено полезна за денталната грижа при децата

Search Dental Tribune

Ново проучване показва, че електрическата четка за зъби е особено полезна за денталната грижа при децата

Според ново проучване родителите и лекарите могат да разчитат на електрическата четка за зъби в подкрепа на оралното здраве на децата. (Снимка: MJfotografie.cz/Shutterstock)

ср. 13 декември 2023

запази

Йерусалим, Израел: Електрическите четки за зъби, особено тези с осцилиращо-ротационни движения (O-R), показват по-висока ефективност при отстраняване на плаката от стандартните четки при възрастни и деца. Въпреки това има ограничени данни за дългосрочната ефективност на електрическите четки относно намаляването на гингивита и плаката при деца в предучилищна възраст. Проучване на изследователи от Факултета по дентална медицина на Еврейския университет „Хадаса“ в Йерусалим сравнява ефикасността на O-R четка за зъби с тази на стандартна четка за зъби при деца с първично и смесено съзъбие и установява съществени предимства на O-R четките за зъби.

В клиничното изпитване, проведено на случаен принцип и с участието на външни специалисти, участват сто деца на възраст между 3 и 10 години, които са имали признаци на зъбна плака и гингивит преди провеждането на проучването. Процесът е продължил четири седмици. Децата са били разделени на две възрастови групи: от 3 до 6 години, при която родителите са почиствали зъбите, и от 7 до 10 години, при която децата са си миели зъбите сами.

Гингивитът е оценен с помощта на Модифицирания гингивален индекс (Modified Gingival Index), а зъбната плака е оценена с модификацията на Turesky на индекса на плаката на Quigley-Hein. В проучването са взети предвид и демографски и изходни клинични данни. Главният резултат е промяната в показателите на гингивита и плаката в цялата уста от изходното ниво до края на проучването.

По отношение на намаляването на плаката четката O-R е значително по-ефективна от ръчната четка във всички възрастови групи, като постига 75.9% по-голямо намаляване на плаката в цялата уста и 58.9% при задните зъби в сравнение с ръчната четка. Във възрастовата група от 3 до 6 години четката O-R намалява с 55.7% плаката в цялата уста и с 34.3% плаката при задните зъби. Във възрастовата група 7–10 години ефективността на четката O-R е още по-изразена, като тя намалява с 94.5% плаката в цялата уста и със 108.4% плаката при задните зъби.

Въпреки че и двата вида четки за зъби значително намаляват показателите на гингивита, четката O-R показва средно 16.5% по-голямо намаление на гингивита в цялата уста и 18.0% при задните зъби при двете групи. В по-възрастната група четката O-R постигна 14.1% по-силно намаляване на нивото на гингивит в цялата уста и 18.8% в дисталните зони. При по-младата възрастова група обаче разликата в намаляването на гингивита между двата вида четки не е статистически значима.

Проучването подчертава ефективността на четките за зъби O-R за намаляване на плаката и гингивита при децата, като най-значителните ползи се наблюдават при по-големите деца, които сами мият зъбите си. Това е в съответствие с предишни проучвания, които показват по-високата ефективност на четките O-R при поддържане на детското орално здраве. В проучването се отбелязва също, че четката O-R е допринесла за по-добро придържане към редовното миене на зъбите и намаляването на плаката.

Проучването, озаглавено A 4-week randomized controlled trial evaluating plaque and gingivitis effects of an electric toothbrush in a paediatric population, е публикувано онлайн на 20 октомври 2023 г. в International Journal of Paediatric Dentistry, преди да бъде включено в изданието.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

advertisement
advertisement