Dental Tribune Bulgaria
News
Нека всички забавим темпото – денталната медицина не е нужно да се практикува скоростно – Част 1

September 2, 2021 | News

Зъболечението в много части на света бива превзето от финансово мотивирани практики и изглежда, че има все по-голям брой клиники, които са фокусирани само върху крайния резултат и като такива приемат възможно най-голям брой пациенти на ден, поставяйки себе си и своите пациенти в риск. Как? Като не се отделя необходимото количество време за обработка на информацията на пациентите, за внимателно обсъждане с тях на възможностите за лечение и за подготовка за терапията, и в много случаи, като не се поставя кофердам, когато е необходимо.

Защо емоционалната интелигентност в денталната медицина е жизненоважно умение

September 2, 2021 | News

ЛАЙПЦИГ, Германия: Емоционалната интелигентност (EИ) се отнася до начините, по които индивидът може да разбере и управлява собствените си нужди, а също така да разпознава и нуждите на заобикалящите го и способноста да се справя с тях. За всеки специалист по дентална медицина това са умения от изключителна важност, тъй като всяка дейност по време на лечебен процес изисква емоционално свързване с пациентите и тези, които могат да приложат ефективно своята ЕИ в практиката, ще бъдат по–успешни професионалисти в дългосрочен план.

advertisement
Интервю: „IDS ще осветли пътя за цялата дентална индустрия“

September 2, 2021 | News

От 22 до 25 септември Кьолн отново ще се превърне в гореща точка за дентални специалисти, когато ще се проведе 39-тото издание на IDS. Марк Стивън Пейс, председател на Асоциацията на германската дентална индустрия (VDDI), сподели с нас оптимизма си преди събитието и иновациите, които вижда като движещи сили в бъдещето на денталната индустрия.

Istituto Stomatolоgico Toscano представя Мастер програма по имплантология в Италия

September 2, 2021 | Education

ISTITUTO STOMATOLOGICO TOSCANO (Институт за следдипломно обучение по дентална медицина) с президент: Проф. Ugo Covani, съвместно с UNICAMILLUS ще представят Мастър програма по орална имплантология през 2021/2022. Официален представител за България на обученията на Италианския институт е Dental Tribune България.

Tissues & Technologies – събитие от следващо поколение на Атинската ривиера

August 10, 2021 | Education

От 29 септември до 3 октомври 2021 г. в уникалния курорт Cape Sounio, Гърция, ще се проведе конферентна среща с участието на водещи международни лектори, организирана съвместно от bredent group Romania и bredent group Bulgaria. Събитието ще комбинира по перфектен начин обучение, свободно време, възможности за създаване на контакти и споделяне на опит.

advertisement
Как бруксизмът се отразява на денталните възстановявания

August 9, 2021 | Education

Малмьо, Швеция: Изследвания са установили, че бруксизмът може да увреди не само зъбите, но и да доведе до неуспех в имплантологичното лечение. За да анализират по-обстойно този казус, учени от Университета в Малмьо си поставят за цел да оценят как бруксизмът се отразява на дългосрочната преживяемост на денталните възстановявания, като се фокусират върху усложненията, които тази парафункция може да предизвика при имплантологично лечение. Проучването има за цел да намали времето и допълнителните разходи, свързани с повторно дентално лечение след провал на импланта.

Зъболекари, прилагащи козметични инжекционни процедури, настояват за подсигуряване на защита

August 9, 2021 | News

Лондон, Великобритания: След едногодишно проучване Сборната парламентарна група за красота, естетика и уелнес (All-Party Parliamentary Group on Beauty, Aesthetics and Wellbeing – APPG) публикува доклад относно регулациите, засягащи нехирургичните естетични процедури, като инжекции с дермални филъри и ботулинов токсин например (последният е популярен под името ботокс). Предвид факта, че тези интервенции се предлагат все по-широко в денталните практики във Великобритания, Британската дентална асоциация предупреждава зъболекарите да се уверят, че са взели всички предпазни мерки, за да се защитят при извършване на тези услуги.

Около 830 изложители от 56 държави ще участват на IDS 2021

August 9, 2021 | Events

Кьолн, Германия: Международното дентално изложение (International Dental Show – IDS) ще се проведе за 39-и път от 22 до 25 септември. Поради световната пандемия от SARS-CoV-2, заради която се наложи организаторите да отложат събитието от март за септември, тазгодишното изложение ще се проведе при необичайни условия. Макар че значителна част от компаниите няма да присъстват на събитието, все пак около 830 изложители вече са потвърдили участието си.

advertisement
Учени провеждат ново проучване в Космоса, свързано с оралното здраве

June 30, 2021 | News

Ню Йорк, САЩ: Както се казва в една поговорка, небето е единственото ограничение. Това е вярно за учените, които провеждат първия научен експеримент в Космоса на тема орално здраве. Проучването анализира растежа и отговора на оралните бактерии спрямо различни медикаменти при условията на нулева гравитация. Проектът е финансиран от Националната лаборатория към НАСА и е осъществен в колаборация с Colgate-Palmolive, трае два месеца и една от целите му е насочена към подобряване на оралните грижи на Земята.

Продажбите на 3D принтери и интраорални скенери бележат ръст в Европа

June 30, 2021 | Business | News

Пазарът за дигитална дентална апаратура в Европа, който включва CAD/CAM системи, CAD/CAM материали и дентални 3D принтери, се очаква да претърпи двуцифрен растеж до 2027 г., достигайки над €1.4 млрд. ($1.7 млрд.), понеже дигиталните технологии предизвикват революция в начина на практикуване на денталната медицина в Европа и тази тенденция ще се запази и в бъдеще. Това е предизвикано от бума в продажбите на интраорални скенери и дентални 3D принтери.

Конкурсът „Усмивка на годината“ награди 16 млади дентални професионалисти

June 12, 2021 | Education | Events | News

Вечерта на 11 юни 2021 г. (петък) в новото място за събития в столицата – EVENT SPACE 2020 на бул. „България“ 1, в присъствен формат се проведе ежегодната официална церемония по награждаването в международния конкурс „Усмивка на годината“. Вследствие пандемичните регулации събитието събра двойно по-малко присъстващи от обикновено. 100 подбрани гости, сред които участници, oфициални гости, партньори и приятели на събитието отпразнуваха връчването на ежегодните призове.

ПРЕДСТОИ Х НАУЧЕН КОНГРЕС НА СРК

February 4, 2021 | Events | News

На 20 и 21 февруари ще се проведе Х научен конгрес на СРК под наслов „ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА В УСЛОВИЯТА НА ПАНДЕМИЯ“.

advertisement
Денталната медицина е в топ 10 на най-добрите професии за 2021

February 4, 2021 | Business | Education | News

Вашингтон, САЩ: Тази година само осем професии са по-добри от денталната медицина според листа на най-желани професии за 2021 г. в САЩ, съставен от U.S. News & World Report. Медийната компания изготвя годишна ранглиста на най-желаните професии и изследвания, свързани с тях, а за тази година денталната професия е на девето място (според 2021 Best Jobs list).

Повдигнато е обвинение срещу зъболекар, притискал негов служител да се ваксинира срещу COVID-19

February 1, 2021 | News

Пфафенхофен на Илм, Германия: Стартира дългоочакваното ваксиниране срещу COVID-19 на здравни работници по целия свят. В много страни денталните работници са включени в първите групи, имащи право да бъдат ваксинирани. Наскоро баварски зъболекар записал часове за ваксинация на целия си екип. Освен това той е заплашил с негативни последици всеки, който откаже да се ваксинира. Тъй като към момента законодателството в Германия до допуска подобен тип принуждаване, лекарят по дентална медицина е бил докладван на властите.

Интервю: Нарастващ комерсиализъм и свръхлечение в денталната медицина

February 1, 2021 | Interviews

Свръхлечението, както самата дума подсказва, е прекалено или ненужно лечение, направено на пациентите поради ред причини, като например медицинска малпрактика, натиск от страна на управителите на практиката или финансова изгода. В настоящото интервю Dental Tribune International имаше възможността да обсъди тази тема с д-р Alexander C.L. Holden, специалист по обществено дентално здраве и преподавател в Университета в Сидни. Holden е съавтор в проучване, анализиращо свръхлечението в частните практики в Австралия. Той установи, че на някои зъболекари не им е чужд комерсиализмът и че стремежът към финансови облаги ги подтиква да извършват повече от необходимите дентални услуги.

Какво е бъдещето на теледенталната медицина?

January 14, 2021 | News

Лайпциг, Германия: Поради пандемията от SARS-CoV-2 преобладаващата част от денталните практики по света бяха частично или напълно затворени за различни периоди от време, в резултат на което рутинните прегледи и манипулации бяха отложени. Докато някои практики отвориха врати отново, предлагайки традиционни дентални интервенции на място, макар и със затегнати мерки за лична безопасност, други клиники модифицираха услугите си, така че да предлагат теледентално лечение и консултации.

През 2020 г. зъболекарите възприеха онлайн обучението

January 14, 2021 | Education | News

Лайпциг, Германия: Не всички последствия от пандемията от SARS-CoV-2 са негативни. Социалното дистанциране и рестрикциите върху пътуванията ефективно тласнаха развитието на онлайн обученията през 2020 г., в резултат на което повече зъболекари в сравнение с която и да било предходна година получиха кредити за продължаващо обучение чрез уебинари и онлайн обучения. Изглежда, че дори и след края на 2020 г., надяваме се скоро в постпандемична обстановка, денталните екипи и лекторите ще продължат с онлайн обученията поради удобството и лесния достъп, които те предлагат.

Пет стъпки за практикуване на дентална медицина без мускулно-скелетни болки

January 13, 2021 | Education | News

Портланд, Орегон, САЩ: Изследване показва, че 75% от денталните специалисти се оплакват от мускулно-скелетна болка, а сега пандемията COVID-19 добавя към проблема и допълнителен стрес и физическо натоварване. Д-р Bethany Valachi, автор на „Практикуване на дентална медицина без болка: базирани на доказателства стратегии за предотвратяване на болката и удължаване на кариерата ви“ и клиничен инструктор по ергономия в Университета по дентална медицина в Орегон в Портланд, проведе уебинар на живо на 13 януари, (който ще е достъпен на запис), в който представи преглед на своята система в пет стъпки, която има за цел да премахне болката от денталната практика.

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International