Dental Tribune Bulgaria

Интервю: Искахме да създадем бранд, силно ангажиран с опазването на околната среда

By Dental Tribune International
August 23, 2018

Всяка година на боклука се изхвърлят около пет милиарда пластмасови четки за зъби. Вредите, които тази прекомерна употреба на пластмаса нанася на нашата планета, не само карат все повече хора да водят по-екосъобразен начин на живот, но и са основната мотивация за екологичния независим португалски бранд Bam & Boo, чиито създатели осъзнават, че оралната хигиена с нулев отпадък е начинът за справяне с проблема. За да научи повече за философията на Bam & Boo, Dental Tribune Online разговаря с главния оперативен директор на компанията Margarida Macias.

Откога четките за зъби на Bam & Boo са на пазара?
Bam & Boo стартира през септември 2017 г. Нещата се случиха основно чрез онлайн канали. Основатели на бранда са Fernando Ribeiro и Nuno Catarino, които създадоха и развиха концепцията. До момента нашите четки за зъби се предлагат в 40 държави.

Откъде дойде вдъхновението за органичен и вегански продукт?
Искахме да създадем бранд, който не само е иновативен с начина, по който достига до потребителите, но също така е силно ангажиран с опазването на околната среда. Четките за зъби изглеждаха като очевиден избор за нас. Всички мием зъбите си всеки ден, зъболекарите препоръчват да сменяме четката си редовно, а повечето четки за зъби са изработени изцяло от пластмаса. Изчислено е, че повече от един милиард пластмасови четки за зъби се изхвърлят на боклука всяка година само в Европа. Bam & Boo иска да обърне внимание на устойчивостта, екологичността и удобството на тези малки предмети, които всички ние използваме всеки ден.

Каква е обратната връзка от вашите потребители?
Обратната връзка е страхотна. Едно от нещата, които ни мотивират, са позитивните отзиви и одобрението, които получихме от цял ​​свят. В социалните медии – Instagram и Facebook, искаме да бъдем повече от поредната марка четки за зъби. Целта ни е да използваме тези канали, за да даваме на аудиторията съвети и информация как да направим света по-устойчив, като например „Това не е само четка за зъби; тя променя парадигмата: какво и как можем да променим, редуцираме или използваме повторно всеки ден?“.

Четките ви за зъби са произведени от бамбук. Разкажете ни повече за произхода на бамбука, който използвате при производството, както и за самия процес?
Използваме мосо бамбук, който се добива в Азия – там този вид се среща най-много и е един от най-често срещаните видове бамбук изобщо. Характерно за него е, че расте много бързо и за отглеждането му не са необходими пестициди или добавки, като същевременно консумира малко ресурси и хранителни вещества от почвата.

По отношение на производствения процес: първо, бамбукът се добива в горите и се нарязва на малки парчета. Нарязаният бамбук се оставя да изсъхне, за да се предотврати образуването на плесен. След това работниците с помощта на фрезова машина оформят и полират всяка част от бамбука, докато се превърне в четка за зъби. Накрая се пробиват дупки в главата на четката и се поставят косъмчетата. Фактът, че нашите продукти са ръчно изработени, е наистина важен за нас.

Какво е толкова специално за бамбука като материал?
Бамбукът е най-бързо растящото растение в света и се смята за една от най-устойчивите суровини. Бамбукът, който използваме за нашите четки, е с органичен произход, тъй като расте в диви гори. Освен това той е естествено антибактериален, което го прави прекрасен избор за продукт за орална хигиена.

Какво е значението на екологичната информираност в денталната медицина по ваше мнение? Можете ли да потвърдите тенденциите, които показват, че компаниите и клиентите обръщат по-голямо внимание на екосъобразността на продуктите и оценяват, когато те са произведени от устойчиви материали?
Все по-често с нас се свързват зъболекари, които сами започват да работят по-екологично, или чиито пациенти търсят екологични алтернативи на пластмасовите четки за зъби.

Наскоро разширихте продуктовото си портфолио с клечки за уши от бамбук и памук. Планирате ли да разработите още дентални продукти, като например биоразградими конци за зъби?
Всъщност да. След няколко месеца предстои да пуснем на пазара биоразградим конец за зъби в стъклена опаковка, която може да се рециклира.

Какво разграничава Bam & Boo от други компании, които също произвеждат екологични четки за зъби?
Ние предлагаме абонаментна услуга, благодарение на която потребителите могат да получат нова четка за зъби на всеки три месеца или друг период по избор. По този начин елиминираме нуждата потребителите да мислят за това кога трябва да подменят старата си четка.

Как правилно да рециклираме старите четки за зъби на Bam & Boo?
Дръжките са изработени от 100% биоразградим бамбук и могат да се компостират или да се използват повторно. Косъмчетата на четката са изработени от найлон без съдържание на BPA и трябва да се рециклират както останалите пластмасови отпадъци. Препоръчваме потребителите да ги отрежат или да ги махнат с клещи. Всички опаковъчни материали, които идват с четката – пощенски плик без пластмаса, картонена опаковка без лепило и защитна торбичка от полимлечна киселина, която е биоразградима и произлиза от възобновяеми ресурси като царевица или маниока, също са биоразградими.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Issues
E-paper

DT Bulgaria No. 03, 2020

Open PDF Open E-paper All E-papers

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International