DT News - Bulgaria - Изследване откроява ролята на специалистите по дентална медицина при скрининга на пациенти за хронични заболявания

Search Dental Tribune

Изследване откроява ролята на специалистите по дентална медицина при скрининга на пациенти за хронични заболявания

Скорошно научно изследване установява, че специалистите по дентална медицина могат значително да допринесат за ранното откриване на хронични заболявания като сърдечносъдови болести или диабет. (Снимка: Olena Yakobchuk/Shutterstock)

нд. 21 януари 2024

запази

ЛИВЪРПУЛ/ПЛИМЪТ, Обединеното кралство: Връзката между здравето на устната кухина и хроничните заболявания се подкрепя все повече от съществени доказателства, които разкриват общи рискови фактори и процесите на възпаление. В светлината на тези констатации изследователи от Кралската университетска дентална болница в Ливърпул и Университета в Плимът проведоха проучване, което включва въвеждането на здравни прегледи по време на редовните дентални прегледи в кабинетите по обща дентална медицина. Според резултатите от изследването специалистите по дентална медицина биха могли да допринесат за подобряване на общественото здраве, като бъдат обучени да откриват някои от основните маркери на хроничните заболявания.

Според авторите на изследването данните сочат, че само в Обединеното кралство до 11% от населението в зряла възраст е засегнато от нарушена глюкозна регулация, а почти половината от пациентите със заболявания на зъбите над 45-годишна възраст са изложени на риск от развиване на диабет през последващото десетилетие. Тези данни показват потенциалните ползи и положителното въздействие от прилагането на скрининг за диабет в денталните заведения, особено за ранно откриване на диабет тип 2.

Целта на изследването е да се направи оценка на услугата за здравен скрининг в заведенията за дентална медицина, включително готовността на пациентите да приемат такава услуга, както и да се дадат препоръки за подобрение. Данните са събрани от две дентални клиники, разположени в Северозападна Англия и граничния регион на Уелс, едната от които е основно клиника на Националната здравна служба (NHS), а другата предлага комбинация от NHS и частни дентални услуги. Събирането на данни обхвана периода от август 2020 г. до ноември 2021 г. в първата клиника и от февруари 2021 г. до януари 2023 г. във втората. В клиниката на NHS 4.1% от 11 200 пациенти са приели предложението за скрининг, а в смесената практика – 6.5% от 871 пациенти.

Прегледите са включвали оценка на кръвното налягане, холестерола, кръвната захар, индекса на телесната маса (BMI) и съотношението между талията и височината – основни фактори при откриването на ранни признаци за сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2 при здрави възрастни. Изборът на тези специфични изследвания за скрининг се основава на тяхната значимост за оралното здраве и споделените рискови фактори за усложнения на оралното здраве, като например начина на хранене и хроничното възпаление.

„Това проучване показва, че екипите по дентална медицина имат огромни възможности да окажат подкрепа на своите пациенти“ – проф. Robert Witton, Университет Плимът.

Получените резултати показват, че при 78.4% от изследваните пациенти стойностите на кръвното налягане са над нормата, при 55.8% стойностите на индекса на телесната маса са извън здравословния диапазон, а при 16.7% нивата на холестерола са в отклонение от здравословния диапазон. Повишени нива на глюкоза в кръвта са наблюдавани при малко над 3% от пациентите.

„Вече поставяме значителен акцент върху обучението на студентите за предоставяне на цялостна грижа за пациентите им. Също така насърчаваме възгледа, че оралното здраве е неразделна част от общото здраве и благосъстояние. Въпреки че в областта на денталната медицина в системата на NHS има проблеми, свързани с ресурсите, това изследване показва, че съществуват огромни възможности за денталните екипи да подкрепят своите пациенти и да работят в по-тясно сътрудничество с нашите колеги от медицинските и здравните служби в полза на общественото здраве“, коментира в съобщение за медиите съавторът д-р Robert Witton, професор по обществена дентална медицина в денталното училище Peninsula Dental School към Университета в Плимът.

Авторите подчертават, че са необходими ясни правила и внимателно тълкуване на резултатите от скрининга, за да се избегнат объркването и недоволството сред пациентите. Резултатите винаги трябва да се интерпретират във връзка с контекста на денталната обстановка; например пациентите, които отлагат храненето си за след посещение при зъболекаря, биха могли да обяснят по-големия дял пациенти с по-ниски нива на глюкоза в кръвта. Освен това високото кръвно налягане може да е просто признак на тревожност за посещението при зъболекар.

По-тясно сътрудничество между денталните и медицинските грижи

Здравният скрининг в денталните заведения може значително да намали заболеваемостта, смъртността и разходите за здравеопазване, като предотврати рязкото отключване на хронични заболявания в напреднал стадий. Ето защо денталните практики предоставят ценна възможност за ранен скрининг, като предлагат персонализирани интервенции и когато е необходимо, служат като пункт за насочване за ранна диагностика.

Водещият автор на изследването д-р Janine Doughty от Кралската университетска дентална болница в Ливърпул споделя: „Прегледът при зъболекар би могъл да даде увереност на голяма част от пациентите, а за друга част от тях – да ги подтикне към по-добро здраве. На зъболекарския стол вече лежи човек, който посещава дентален специалист приблизително на всеки 6 до 12 месеца, но може би не е посещавал личния си лекар от години. Лесно е да им предоставим няколко минути за здравен преглед.

Авторите на изследването смятат, че за да се използват резултатите от него, е необходимо да се създадат по-големи съюзи между денталната и общата медицинска помощ. Укрепването на партньорствата между денталната медицина и други платформи на NHS може да подкрепи целта на Long Term NHS Workforce Plan за насърчаване на съвместните усилия за ранно откриване на показания, свързани със сърдечносъдови заболявания. Чрез включването на целия дентален екип в здравния скрининг специалистите по дентална медицина могат да разширят обхвата на практиката си и да се съобразят с целта на NHS Англия за пълноценно използване на потенциала на денталните здравни екипи.

Специалистите по дентална медицина могат да допринесат за съществена промяна

Здравните прегледи, провеждани в денталните кабинети, предоставят нова възможност за идентифициране на висок брой пациенти, които имат рискови фактори за хронични заболявания – заключават авторите. Те добавят: „Специалистите по дентална медицина могат да бъдат успешно обучени за провеждане на скринингови интервенции и са подходящи за предоставяне на кратки съвети за начина на живот и насочване на пациентите към общомедицински грижи или други подходящи клинични услуги“.

Проучването, озаглавено Opportunistic health screening for cardiovascular and diabetes risk factors in primary care dental practices: Experiences from a service evaluation and a call to action, е публикувано онлайн на 10 ноември 2023 г. в British Dental Journal.

Етикети:
To post a reply please login or register
advertisement
advertisement