DT News - Bulgaria - Бъдещето на денталната медицина: как ще изглеждат денталните услуги през 2040 г.?

Search Dental Tribune

Бъдещето на денталната медицина: как ще изглеждат денталните услуги през 2040 г.?

Поглеждайки напред в бъдещето, ясно се вижда, че по-интелигентните начини за практикуване на денталната професия ще бъдат от полза за пациентите, родителите и настойниците, зъболекарските екипи и данъкоплатците. (Снимка: Ksenia Shestakova/Shutterstock)
Dr Anne Mette Stougaard

Dr Anne Mette Stougaard

ср. 21 юни 2023

запази

Смарт електрически четки за зъби и интраорални сензори, които непрекъснато следят нивата на биомаркери в устата, ефикасни и безплатни дентални услуги, базирани на превантивни и колаборативни стратегии за орално здраве, мобилно приложение, което осигурява на пациентите първичен триаж и насоки за орални грижи – съвсем нов начин за практикуване на денталната професия може би се крие точно зад ъгъла. Нека да хвърлим едно око в кристалното кълбо и да видим какви възможности ни очакват, ако обаче дръзнем да си ги представим.

Преглед на игралната площадка

Календарът показва 2040 г. Петгодишната Ава е на игралната площадка заедно с майка си и тъкмо е хапнала следобедната си закуска. Изведнъж Ава се хваща за бузката и изохква: „Ох, зъбчето ме боли!“. Майка ѝ я пита: „Кое зъбче, мила?“, при което Ава посочва с пръст и отговаря: „Ето тук“. „Добре, сладка. Нека направим една снимка и да я изпратим в чата за съдействие“, успокоява я майка ѝ.

Ава отваря уста и майка ѝ стартира мобилно приложение, където чатбот, работещ с помощта на изкуствен интелект, я поздравява и я насочва как точно да направи идеалната снимка на проблемната зона. С помощта на обогатена реалност тя вижда как трябва да изглежда снимката, преди да я направи. След като снимката е одобрена, тя бива качена в приложението. Чатботът я пита няколко последващи въпроса, на които тя отговаря писмено или устно.

Няколко секунди по-късно майката на Ава получава отговор от чатбота: изглежда, че  се е събрала храна между моларите. Чатботът дава съвети и изпраща кратки видеа с инструкции как Ава и майка ѝ да се опитат да почистят междузъбното пространство и по този начин да разрешат проблема сами у дома, вместо да ходят до денталната клиника. 

За да потвърди със сигурност първоначалната диагноза, чатботът съветва майката на Ава, щом се приберат у дома, да направи по-добра интраорална снимка със смарт четката за зъби на детето. Цялото семейство разполага с електрически четки за зъби с вградени интраорални камери, което улеснява проследяването на оралното им здраве в домашни условия. 

Ава и майка ѝ се прибират у дома, където се присъединяват към останалата част от семейството за вечеря. Когато идва време за миене на зъби преди лягане, майката на Ава сканира проблемното място със смарт четката, която автоматично препраща информацията към денталното приложение. Докато момиченцето спи, майка ѝ проверява отговора от приложението, което винаги дава първична диагноза и съвети за домашни грижи.  

Окончателната диагноза може да бъде поставена само в зъболекарския кабинет обаче. Ако е необходима допълнителна асистенция или ако майката на Ава има някакви последващи въпроси, винаги е на разположение дежурен зъболекар или дентален хигиенист за дистанционна телеконсултация в чата или чрез видеоразговор. 

Биохакери и дентална грижа по предписание 

Майката на Ава е дори една стъпка напред – тя е биохакер и има интраорален сензор, прикрепен към букалната стена на един от своите долни молари. Сензорът прилича малко на ортодонтски брекет и може непрекъснато да мониторира условията в оралната кухина посредством редица биомаркери в слюнката. Това означава, че много от денталните патологии и дисбаланс в микробиома могат да бъдат установени в ранен етап, което от своя страна дава възможност заболяването да бъде диагностицирано и предотвратено, преди да се налага инвазивно лечение. Без съмнение електронното дентално оборудване е скъпо, но цената му се покрива от задължителна дентална застраховка, която в днешно време всички граждани имат.  

Разбира се, пакетът от здравни услуги включва също така фиксиран тримесечен абонамент към всички продукти за дентални грижи, които са предписани от зъболекаря. На всяко тримесечие нов пакет от продукти за орална хигиена биват предоставени, като старите могат да бъдат върнати в същата опаковка за рециклиране.  

Здравеопазване с главата надолу

Приоритетите на здравната система много отдавна бяха пренаредени и фокусът е върху превенцията. Всичко по-различно от това просто вече не е оправдано. Когато погледнем назад към системата от 2020 г., само можем да поклатим глава. Тогава денталната медицина беше предоминантно насочена към лечение, което я правеше изключително скъпа и неефикасна. Денталните специалисти постоянно лекуваха оралните заболявания на пациентите и бяха подложени на непрекъснат стрес и риск от прегаряне, което ги принуждаваше често да отсъстват от работа или да се пенсионират преждевременно заради негативните последици върху менталното и физическото им здраве.

За щастие, през 2025 г. няколко далновидни здравни специалисти, финансови експерти и политици постигнаха широко политическо споразумение, което промени финансирането на денталните грижи. По силата на споразумението основните дентални услуги за всички граждани се покриват от данъка върху доходите, а допълнителните орални грижи се финансират чрез комбинация от задължителна дентална застраховка и такси за лечение.

Централизирани специализирани клиники и локални клиники за профилактика

Селина, лекар по дентална медицина, си почива в стаята за отдих, носи очила за виртуална реалност и прави водена минимедитация, преди да посрещне следващия си пациент. Тя е бременна и има нужда от кратки паузи, в които да си вдигне краката и да поеме няколко успокояващи дълбоки глътки въздух в природна среда.  

Селина е специалист по орално-системна медицина, завършила е една относително нова мултидисциплинарна магистърска програма, която се осъществява посредством колаборация между факултети по дентална медицина и болници. Работи в специализирана клиника за усложнени орално-системни заболявания, където постъпват пациенти от всички части на страната за лечение или проследяване, както и за извършване на сериозни реконструкции. Капацитетът за прием на пациенти в тази специализирана клиника е достигнат, затова е планирано разкриване на сателитни клиники в други големи градове. 

Клиниките ще си сътрудничат тясно, като специализираната клиника ще действа като миниболница и ще осигурява сложни лечения, а местните сателитни клиники ще са отговорни за важните основни дентални лечения и редовни прегледи, профилактика и промоция на здравето, ще се грижат и за често пренебрегваното социално взаимодействие между пациент и дентален персонал, което е важно за изграждането на доверие.

Клиниките ще комуникират помежду си чрез облачно базирана система за зъболекарски и медицински досиета, която ще позволява обмен на данни и дистанционно мониториране въз основа на екстраорални изображения, интраорални сканирания и рентгенографии, като цялата база данни бива подпомогната от изкуствен интелект. Системата има връзка с общодостъпно дентално приложение, чрез което цялото население има достъп до собствените си дентални досиета.

Работната среда е най-ценният прерогатив

Антон, мениджър на екипа в специализирана клиника, е изключително фокусиран върху това да създаде най-добрата работна среда в държавата, където работниците искат да се задържат, да поемат отговорност и да развиват своите професионални умения. Всъщност Антон е наясно, че подборът и сформирането на качествен екип в днешно време е висша форма на изкуство поради факта, че има сериозен недостиг на качествени кадри във всички отрасли.    

Той е издигнал модела за превенция на първо място до нови висини – възприел е един добре известен, прост, но изключително важен подход, при който екипът е винаги с най-висок приоритет. Есенцията на този работен модел е, че ако работниците са щастливи, то и пациентите, и работодателите също ще са доволни.    

В специализираната клиника екипът вече не работи на график с фиксирани часове; вместо това на пациентите се посочват часови интервали. Пациентът може да пристигне в определен час в зоната на клиниката, след което да остане на разстояние максимум 5 минути пеш от лечебното заведение и да очаква да получи съобщение, щом екипът е готов да го приеме.  

Обобщение

Този поглед в кристалната топка ни показва, че бъдещето на денталната медицина предлага много очарователни нови възможности. Тези възможности обаче ще станат реалност само ако някой поеме инициативата и се осмели да изпробва нови методи и работни процеси. Поговорката „Ако не се развиваш, умираш“ може да бъде приложена сполучливо към набирането (и задържането!) на добър персонал, който очаква с нетърпение всеки работен ден и изпитва дълбоко чувство за цел и радост от работата си.

Надявам се, че ви е харесала тази малка скица за това как според мен може да изглежда бъдещето на денталната медицина. Тя е предназначена единствено за вдъхновение на специалистите по дентална медицина и се основава на иновациите в денталната медицина, които се случват по света, футуристичните тенденции, научните изследвания и текущите научни проекти. Всъщност някои от споменатите технологии вече се прилагат в няколко държави, а други са все още в етап на развитие.

Redaktionelle Anmerkung:

Д-р Anne Mette Stougaard е зъболекар, футуролог и предприемач, базиран в Дания. Читателите могат да я последват в социалните мрежи (@annemettestougaard), да се абонират за нейния информационен бюлетин или да се свържат с нея по имейл.

Етикети:
To post a reply please login or register
advertisement
advertisement